Home > Kennisbank > Complicaties en behandelingen > Bloedtransfusie bij premature baby’s

Bloedtransfusie bij premature baby’s

Bij een bloedtransfusie bij premature baby’s worden de rode bloedcellen in het lichaam aangevuld door een suspensie van rode bloedcellen.

Veel prematuur geboren baby’s hebben een te laag HB-gehalte (HB staat voor hemoglobine): een tekort aan rode bloedcellen. Dat noemen we ook wel bloedarmoede of anemie. Rode bloedcellen zijn nodig om zuurstof van de longen naar de rest van het lichaam te kunnen vervoeren, zij zorgen voor 99% van de zuurstoftoevoer in het lichaam.

Dat tekort kan, net als bij volwassenen en kinderen, soms worden aangevuld door extra ijzer toe te dienen. Maar soms is dat niet genoeg en heeft een baby een bloedtransfusie nodig.

Een bloedtransfusie bij premature baby’s

Over het algemeen is dat geen wisseltransfusie, waarbij al het bloed vervangen wordt door nieuw bloed, maar worden alleen de rode bloedcellen in het lichaam aangevuld.

Dat gebeurt door een geconcentreerde suspensie van rode bloedcellen (erytrocytenconcentraat) toe te dienen. Hierbij worden alleen de bestanddelen van het bloed gebruikt die een baby nodig heeft.

Een transfusie wordt gegeven via een infuus, dit duurt ongeveer vier uur. Hoewel er normaal gesproken bloed van een anonieme donor wordt gebruikt, wordt voor een bloedtransfusie eerst het bloed van de moeder getest op speciale antistoffen.

Bloedtransfusie: vooral voor de kleinste baby’s

De meeste transfusies worden gegeven aan prematuren die geboren zijn met een zwangerschapsduur van 24-32 weken en/of met een gewicht van 1.500 gram of minder.

Een transfusie klinkt misschien naar, want waarschijnlijk denk je hierbij vooral aan ongelukken en zware bloedingen. Een bloedtransfusie is voor een premature baby echter niet zo heftig, en als de baby al een infuus heeft, kan dat ook gebruikt worden voor de transfusie.

Daarna knapt een baby meestal al heel snel op. De meeste ouders vinden het, wanneer het eenmaal achter de rug is, dan ook een opluchting omdat ze weer meer leven in hun baby zien verschijnen.

In de shop

Babyboek voor Prematuren

Kleine Kanjer! Babyboek voor Prematuren

 34,95

Zorgen voor je baby op de couveuseafdeling

Zorgen voor je baby op de couveuseafdeling

 14,95

Mijlpaalkaarten voor prematuren

Kleine Kanjer! Mijlpaalkaarten voor Prematuren

 17,50