Home > Kennisbank > Complicaties en behandelingen > BPD (Broncho Pulmonale Dysplasie)

BPD (Broncho Pulmonale Dysplasie)

BPD is een chronische longziekte waarbij een baby moeite heeft met ademhalen. Het komt vooral voor bij prematuur geboren baby’s, omdat hun longen nog niet rijp zijn wanneer zij geboren worden.

Het wordt veroorzaakt door ademhalingsondersteuning en/of infecties die het longweefsel beschadigen. Hierdoor wordt de ontwikkeling van de longblaasjes en bloedvaten in de longen geremd. Hoe jonger je baby is en hoe langer het aan de beademing ligt, hoe groter de kans is op de ontwikkeling van BPD.

Verschillende gradaties van BPD

BPD bestaat in verschillende gradaties: klassieke en nieuwe BPD. Bij klassieke BPD zijn de longen beschadigd en is er littekenweefsel ontstaan door de ademhalingsondersteuning die een baby heeft gehad. Dat komt het meest voor bij baby’s die lange tijd zuurstof nodig hebben gehad onder hoge druk.

De technieken voor de ondersteuning van ademhaling zijn gelukkig verbeterd, en er kan surfactant toegediend worden die ervoor zorgt dat de longblaasjes open blijven staan. Daardoor komt deze vorm van BPD gelukkig steeds minder voor.

Nieuwe BPD wordt veroorzaakt door de onderontwikkeling van de longen. Bij prematuur geboren baby’s hebben de longen minder longblaasjes dan normaal en worden ze minder goed doorbloed. Daardoor kan zuurstof minder goed in het bloed opgenomen worden.

Diagnose BPD

Er wordt pas gesproken van ‘echte’ BPD als je baby na 36 zwangerschapsweken nog steeds ademhalingsmoeilijkheden heeft met behoefte aan extra ademhalingsondersteuning. Een diagnose wordt daarom pas vanaf deze 36 weken gesteld.

Om de diagnose te stellen worden er foto’s gemaakt van de longen. Zijn op deze foto’s delen van de longen te zien die te weinig lucht bevatten, en delen die door beschadiging te veel zijn opgerekt, dan wordt de diagnose gesteld.

Behandeling

Bij een baby met BPD kan langdurige beademing nodig zijn, maar dat kan ook weer leiden tot een toename van de BPD. Daarom is het belangrijk dat een baby zo snel mogelijk van de ademhalingsondersteuning af kan.

Soms krijgt je kind medicijnen om BPD tegen te gaan. Dat kunnen ontstekingsremmende medicijnen zijn of plasmedicatie.

De behandeling is afhankelijk van de grootte van de longschade die je kind heeft opgelopen als gevolg van de ademhalingsondersteuning of van infecties. Als een baby zich verder ontwikkelt, kan de aandoening verbeteren. Wel kan BPD gedurende de eerste levensfase voor problemen zorgen.

Gevolgen van BPD

Baby’s met BPD kunnen gedurende hun eerste levensjaren veel last van luchtwegproblemen hebben zoals verkoudheid, bronchitis en astma. Ook zijn deze baby’s vaak prikkelbaar en stressgevoelig.

Op den duur verminderen de klachten, maar de eerste jaren komen vaak longinfecties, benauwdheid en voedingsproblemen voor. Vaak is daardoor ook wanneer de baby thuis is, nog een tijdje sondevoeding, ademhalingsondersteuning en/of medicijnen nodig.

Vaak blijven de longen ook wanneer het kind ouder wordt gevoelig voor infecties en prikkels van buitenaf, zoals stof en tabaksrook. Hoewel de vooruitzichten voor de meeste kinderen goed zijn, ontwikkelen zij zich soms wat langzamer dan andere kinderen.

Dat komt doordat zij al hun energie nodig hebben om te ademen. Heel soms blijven de longproblemen ontstaan, en blijven deze kinderen ook later sneller moe wanneer zij zich inspannen.

Wat kun je zelf doen

Zorg wanneer je baby eenmaal thuis is voor een goede hygiëne om te voorkomen dat hij infecties in de longen oploopt. Laat je baby zo min mogelijk in contact komen met verkouden mensen en kinderen.

Tabaksrook verergert de klachten. Zorg er daarom voor dat er niet in de buurt van je kind wordt gerookt. Beweging is belangrijk, want door te bewegen worden de ademhalingsspieren sterker en wordt de conditie beter.

In de shop

Babyboek voor Prematuren

Kleine Kanjer! Babyboek voor Prematuren

 34,95

Zorgen voor je baby op de couveuseafdeling

Zorgen voor je baby op de couveuseafdeling

 14,95

Mijlpaalkaarten voor prematuren

Kleine Kanjer! Mijlpaalkaarten voor Prematuren

 17,50