Home > Kennisbank > Complicaties en behandelingen > CPAP (Continuous Positive Air Pressure) en BPAP (via Infant Flow, niet-invasief)

CPAP (Continuous Positive Air Pressure) en BPAP (via Infant Flow, niet-invasief)

CPAP staat voor Continuous Positive Airway Pressure, ook wel positieve-drukbeademing genoemd, en is een vorm van niet-invasieve beademing. CPAP-apparatuur zorgt voor wat extra basisdruk in de longen en ondersteunt en stimuleert daarmee de eigen ademhaling van een baby.

Bijvoorbeeld baby’s die ademhalingsproblemen hebben en veel kreunen en/of ‘neusvleugelen’ (daarbij zie je de neusvleugels heftig op en neer bewegen bij elke ademhaling), kunnen deze vorm van ademhalingsondersteuning krijgen.

Een baby die met CPAP wordt ondersteund krijgt twee slangetjes in de neus, die met een kapje over de neus worden bevestigd. De slangen worden met een mutsje op het hoofd op hun plaats gehouden.

Via het slangetje dat in de neus-keelholte zit, wordt continue lucht naar binnen geblazen. Deze lucht zorgt voor een verhoogde druk op de longen, waardoor de longblaasjes worden open gehouden. Daardoor kost het de baby minder inspanning om zelfstandig te ademen.

CPAP (Continuous Positive Air Pressure) en Infant Flow
Baby in de couveuse met ademhalingsondersteuning via CPAP

CPAP via een nasopharyngeale tube (NPT)

Positieve-drukbeademing kan ook worden gegeven via een nasopharyngeale tube. Hierbij wordt via de neus een slangetje tot achter in de keel gebracht. De slangen waardoor de lucht wordt geblazen, worden aan deze tube vastgemaakt. Doordat de tube niet langs de stembanden gaat, kan een baby hiermee wel gewoon geluid maken.

BPAP en Infant Flow

BPAP (bipolaire positive airway pressure of bifasische CPAP) is een variant van CPAP, die wordt gegeven via de Infant Flow. Bij deze vorm van ademhalingsondersteuning wisselt de druk waarmee de lucht de longen in geblazen wordt.

Bij inademing wordt een hogere druk gegeven (IPAP: inspiratory positive airway pressure) en bij uitademing een lagere (EPAP: expiratory positive airway pressure). Op die manier is het voor een baby makkelijker om uit te ademen, omdat hij geen last heeft van de tegendruk die een CPAP-apparaat geeft. Zo wordt de ademhaling nog beter gestimuleerd en ondersteund.

In de shop

Babyboek voor Prematuren

Kleine Kanjer! Babyboek voor Prematuren

 34,95

Zorgen voor je baby op de couveuseafdeling

Zorgen voor je baby op de couveuseafdeling

 14,95

Mijlpaalkaarten voor prematuren

Kleine Kanjer! Mijlpaalkaarten voor Prematuren

 17,50