Home > Kennisbank > Complicaties en behandelingen > De hersenen: problemen door onrijpheid

De hersenen: problemen door onrijpheid

Over de ontwikkeling van de hersenen van prematuren is nog relatief weinig bekend. De hersenen van een ongeboren baby ontwikkelen zich normaal gesproken wanneer de baby nog in de baarmoeder zit, waarbij de belangrijkste ontwikkeling plaatsvindt gedurende de laatste drie maanden. Wordt een baby na een voldragen zwangerschap geboren, dan is de hersenstructuur al ongeveer gelijk aan die van een volwassene.

Wanneer een baby te vroeg geboren wordt, heeft dit een grote invloed op de hersenontwikkeling. Precies die belangrijke laatste fase in de ontwikkeling kan dan niet meer in de beschermende omgeving van de baarmoeder plaatsvinden. De hersenen zijn dan bij de geboorte vaak kleiner en nog niet voldoende gerijpt, en de bloedvaten zijn nog fragiel. Hierdoor kunnen verschillende problemen ontstaan.

Problemen met ademhalen

Afhankelijk van de termijn waarop een baby geboren wordt kan het gedeelte van de hersenen dat de ademhaling regelt bijvoorbeeld nog onvolgroeid zijn. Daardoor kan een baby een onregelmatige ademhaling hebben en kunnen apneus ontstaan. Dit zijn korte onderbrekingen in de ademhaling waarbij de ademhaling 20 seconden of langer wordt onderbroken: een baby “vergeet” te ademen.

Nog niet zelf kunnen drinken

Ook is het deel van de hersenen dat de mond en keel aanstuurt vaak nog onderontwikkeld. Daardoor heeft de baby nog geen goede coördinatie tussen zuigen, slikken en tegelijkertijd ademen en kan hij nog niet zelf drinken. Meestal beginnen baby’s dit rond de 30-32 weken onder de knie te krijgen, maar er zijn ook baby’s bij wie die veel langer duurt. Dit hangt af van hoe stabiel hij is en hoe ver hij is in zijn ontwikkeling. Tot die tijd zal de baby worden gevoed via een infuus en/of een sonde.

Hersenbloedingen

Doordat de bloedvaten van te vroeg geboren baby’s nog zo teer zijn, kunnen ze wanneer de bloeddruk wisselt (bijvoorbeeld door een infectie) knappen. Er ontstaat dan een hersenbloeding. Daarom wordt de bloeddruk van een baby in de gaten gehouden via de monitor. De kans op een hersenbloeding is het grootst gedurende de eerste dagen na de geboorte, daarom worden er echo’s van de hersenen gemaakt. Als dat nodig is wordt er soms een MRI-scan gedaan.

Waterhoofd

Soms ontstaat door een hersenbloeding een waterhoofd (posthemorragische hydrocephalus). Dit kan gebeuren wanneer de hersenbloeding in of rond de ventrikels ontstaat, de holtes in de hersenen waarin zich geen weefsel bevindt maar hersenvocht. Een bloedstolsel kan de afvoer van dit hersenvocht dan verstoppen. Doordat het hersenvocht niet meer kan worden afgevoerd, terwijl de hersenen wel steeds nieuw blijven aanmaken, ontstaat er een zogenaamd waterhoofd.

Dit kan zich vanzelf weer oplossen, maar wanneer het ernstige klachten veroorzaakt kan het soms nodig zijn om operatief een drain te plaatsen die het overtollige hersenvocht afvoert.

In de shop

Babyboek voor Prematuren

Kleine Kanjer! Babyboek voor Prematuren

 34,95

Zorgen voor je baby op de couveuseafdeling

Zorgen voor je baby op de couveuseafdeling

 14,95

Mijlpaalkaarten voor prematuren

Kleine Kanjer! Mijlpaalkaarten voor Prematuren

 17,50