Home > Kennisbank > Complicaties en behandelingen > Ductus van Botalli sluit niet altijd vanzelf

Ductus van Botalli sluit niet altijd vanzelf

De ductus van Botalli (of ductus arteriosus) is een bloedvat dat de longslagader voor de geboorte rechtstreeks verbindt met de lichaamsslagader (de aorta). Dit bloedvat sluit na de geboorte meestal binnen 3 dagen vanzelf. Bij prematuur geboren baby’s komt het vaak voor dat dit niet (meteen) gebeurt, doordat de mechanismen die voor het sluiten nodig zijn nog onvoldoende ontwikkeld zijn en doordat hun lichaam nog teveel prostaglandinen produceert, die er voor de geboorte voor zorgen dat de ductus open blijft. Wanneer de ductus niet vanzelf sluit, noemen we dit een open ductus van Botalli of persisterende ductus arteriosus.

De normale werking van het hart

Het hart bestaat uit twee pompen, de rechter kant van het hart en de linker kant van het hart. In de baarmoeder krijgt een baby zuurstof via de navelstreng van zijn moeder. Het bloed stroomt via de foramen ovale en de ductus van Botalli rechtstreeks van de rechter kant van het hart naar de linker kant, zonder eerst langs de longen te gaan.

Deze vaten in het hart moeten na de geboorte verdwijnen, zodat een ‘normaal’ hart ontstaat. Het zuurstofarme bloed wordt vanaf nu vanuit het lichaam naar de rechter kant van het hart gepompt en gaat via de longslagader naar de longen, waar de zuurstofuitwisseling plaatsvindt. Het zuurstofrijke bloed wordt vanuit de longen naar de linker kant van het hart gepompt, en vervolgens via de aorta naar de rest van het lichaam geleid.

Wanneer de ductus van Botalli niet vanzelf sluit

Wanneer de ductus niet of niet volledig sluit, blijft er een rechtstreekse verbinding bestaan tussen de lichaamsslagader en de longslagader, en kan bloed dat vanuit de longen naar het hart wordt gepompt voor een deel terug naar de longen gaan. Hierdoor ontvangen de longen een grotere hoeveelheid bloed dan ze kunnen verwerken. Er kunnen daardoor ademhalingsproblemen ontstaan, wat een te grote belasting voor het hart kan betekenen.

Vaak is pas een aantal dagen na de geboorte te merken dat het bloedvat nog open is, maar dit hoeft niet altijd tot klachten te leiden. Er kan dan worden afgewacht. Als er wel problemen zijn, zoals ademhalingsmoeilijkheden, een lage saturatie en/of vermoeidheid, moet een baby behandeld worden.

Behandeling

De (kinder)cardioloog kan via een echografisch onderzoek zien of de ductus nog open is. Is dit het geval en zijn er klachten of is de opening te groot, dan kan er worden gestart met medicatie in de vorm van indomethacine of soms ibuprofen via een infuus. Dit zijn pijnstillers op basis van prostaglandinen, hormoonachtige stoffen die een aantal fysiologische processen in het lichaam reguleren. Voor de geboorte zorgen prostaglandinen die het lichaam zelf produceert er juist voor dat de verbinding open blijft. Indomethacine heeft een directe uitwerking op de bloedvaten en op de zachte spieren van de ductus, wat ervoor kan zorgen dat het bloedvat zich al snel na de toediening sluit. Soms wordt dit als dat nodig is nog een keer herhaald.

Is het bloedvat ondanks toediening van deze medicatie nog open en heeft een baby hier veel last van, dan kan er besloten worden dat er een chirurgische sluiting nodig is. Dit is een relatief kleine operatie die vaak op de afdeling kan worden gedaan. De laatste jaren wordt er echter langer afgewacht en niet operatief ingegrepen.

De ductus kan nog spontaan sluiten tot 6 maanden na de geboorte. Zijn er geen klachten, maar is de Ductus na een aantal maanden nog steeds niet gesloten, dan kan er op latere leeftijd alsnog een operatie nodig zijn.

Gevolgen van een open ductus van Botalli op de lange termijn

Na een geslaagde behandeling houdt een kind geen beperkingen of extra risico’s over aan een open ductus van Botalli.

In de shop

Babyboek voor Prematuren

Kleine Kanjer! Babyboek voor Prematuren

 34,95

Zorgen voor je baby op de couveuseafdeling

Zorgen voor je baby op de couveuseafdeling

 14,95

Mijlpaalkaarten voor prematuren

Kleine Kanjer! Mijlpaalkaarten voor Prematuren

 17,50