Home > Kennisbank > Complicaties en behandelingen > ECMO (Extra Corporele Membraan Oxygenatie: hart-longmachine)

ECMO (Extra Corporele Membraan Oxygenatie: hart-longmachine)

ECMO (Extracorporele Membraan Oxygenatie) is beter bekend als een hart-longmachine en is de meest ingrijpende vorm van beademing. Deze machine wordt alleen gebruikt wanneer de longen niet voldoende in staat zijn om zuurstof op te nemen en/of koolstofdioxide uit te scheiden, ondanks maximale beademing.

ECMO heeft geen genezende werking maar is een ondersteunende behandeling. Door de machine de functie van de longen tijdelijk over te laten nemen, krijgen de longen de kans om te herstellen.

De ECMO ondersteunt de functie van de longen door middel van een bloedpomp en een kunstlong. Een pomp zuigt het bloed via een of twee lange slangen (canules) in de hals aan uit het lichaam en stuurt het door naar een kunstlong. In de kunstlong wordt de koolstofdioxide uit het bloed verwijderd en zuurstof toegevoegd (oxygenatie). Daarna stroomt het bloed terug naar het lichaam.

ECMO afbouwen en stoppen

Wanneer een baby geen ECMO meer nodig heeft, kan de ondersteuning worden afgebouwd. Hierbij wordt de werking geleidelijk verminderd, en gaan de longen het werk beetje bij beetje weer overnemen. Wanneer de baby weer helemaal zonder kan, wordt de machine gestopt en verwijderd. Soms moet behandeling met de hart-longmachine gestopt worden omdat de behandeling niet effectief is of omdat er complicaties optreden.

Risico’s van ECMO

Behandeling met hart-longmachine is niet zonder risico’s. Om te voorkomen dat het bloed gaat stollen door contact met de lichaamsvreemde stoffen van het systeem, krijgt een baby medicijnen. Hoewel de stolbaarheid van het bloed regelmatig wordt gecontroleerd, kan een baby door de medicijnen bloedingen krijgen. Daardoor kunnen bloedtransfusies of een operatie nodig zijn. Kleine bloedstolsels kunnen via de bloedbaan vitale organen zoals de hersenen en de nieren bereiken, waardoor deze ernstig beschadigd kunnen raken.

Beschikbaarheid van ECMO-machines

ECMO-machines zijn alleen beschikbaar in een aantal academische ziekenhuizen. Wanneer een baby niet goed reageert op beademing of complicaties heeft zoals IRDS of bijvoorbeeld bloedvergiftiging, kan het per ambulance worden overgebracht naar een van deze gespecialiseerde ziekenhuizen. Om voor ondersteuning van de hart-longmachine in aanmerking te komen, moet een baby minimaal 2.000 gram wegen.

In de shop

Babyboek voor Prematuren

Kleine Kanjer! Babyboek voor Prematuren

 34,95

Zorgen voor je baby op de couveuseafdeling

Zorgen voor je baby op de couveuseafdeling

 14,95

Mijlpaalkaarten voor prematuren

Kleine Kanjer! Mijlpaalkaarten voor Prematuren

 17,50