Home > Kennisbank > Complicaties en behandelingen > Geel zien (hyperbilirubinemie), een typische prematurenkwaal

Geel zien (hyperbilirubinemie), een typische prematurenkwaal

Een baby heeft in de baarmoeder meer rode bloedcellen nodig dan na de geboorte. Na de geboorte wordt dit teveel aan rode bloedcellen normaal gesproken afgebroken door het lichaam van de baby. Wanneer de lever deze rode bloedcellen afbreekt, worden er afvalstoffen gevormd: bilirubine.

Wanneer het lichaam de afvalstoffen niet kwijt kan, hopen deze zich op in de nieren en darmen, en uiteindelijk in de huid, waardoor een baby geel gaat zien. Meestal gebeurt dit na twee of drie dagen na de geboorte en neemt het na een piek rond de vierde dag langzaam weer af. Bij prematuren ligt deze piek vaak iets later, rond de zesde dag.

Alle pasgeboren baby’s kunnen geel gaan zien, doordat hun lever verwerking van de bilirubine nog niet kan bijhouden. Na een paar dagen is de lever dan meestal wel in staat om de bilirubine voldoende zelf te verwerken, doordat deze steeds meer rijpt. Bij te vroeg geboren baby’s komt geel zien echter veel vaker voor, omdat hun lever vaak nog onrijp is en nog niet goed functioneert. Bij deze baby’s gaat het geel zien dan meestal ook niet vanzelf over.

Bloedonderzoek

Een te hoog bilirubinegehalte het bloed kan met een eenvoudig bloedonderzoek worden aangetoond. Dit wordt meestal gedaan door middel van een hielprik.

Fototherapie

Behalve in de huid en in de nieren en darmen, kan de bilirubine ook in de hersenen gaan zitten, wat schade kan aanrichten. Daarom moet het lichaam van een baby, wanneer er een teveel aan bilirubine wordt aangetroffen, worden geholpen om deze afvalstoffen af te breken. Dit kan door middel van fototherapie met ultra violet licht. Dit uv-licht zorgt ervoor dat de bilirubine wordt omgezet in een stof die het lichaam wel uit kan scheiden, zodat het via de ontlasting en de urine het lichaam kan verlaten.

De baby wordt hiervoor bloot onder speciale blauwe uv-lampen in een couveuse gelegd. De ogen worden afgedekt met een stoffen brilletje om ze te beschermen en de baby wordt afwisselend in rug- en zijligging gelegd, zodat ieder deel van zijn huid zo veel mogelijk uv-licht op kan vangen.

Hoe lang fototherapie nodig is hangt af van de afname van het bilirubinegehalte het bloed. Meestal is dit slechts enkele dagen, waarbij dagelijks bloed wordt afgenomen om de hoeveelheid bilirubine te bepalen.

Bili blanket

Heel soms, bijvoorbeeld wanneer een baby eigenlijk niet meer in de couveuse hoeft te liggen, wordt hij op een bili blanket gelegd of wordt er een bili blanket onder zijn kleding gedaan. Dit is een speciaal matrasje waar uv-lampen in zitten. Het voordeel hiervan is dat de baby hiermee in een gewone wieg kan liggen en gewoon op schoot kan worden genomen en worden gevoed.

Medicijnen of bloedtransfusie

In uitzonderlijke gevallen is het bilirubinegehalte zo hoog dat alleen fototherapie niet genoeg is. Een baby kan dan met speciale antistoffen worden behandeld, of kan er een deel van het bloed van de baby worden vervangen door donorbloed, door middel van een bloedtransfusie.

In de shop

Babyboek voor Prematuren

Kleine Kanjer! Babyboek voor Prematuren

 34,95

Zorgen voor je baby op de couveuseafdeling

Zorgen voor je baby op de couveuseafdeling

 14,95

Mijlpaalkaarten voor prematuren

Kleine Kanjer! Mijlpaalkaarten voor Prematuren

 17,50