Home > Kennisbank > Complicaties en behandelingen > Hersenbloeding bij prematuren door kwetsbare bloedvaten

Hersenbloeding bij prematuren door kwetsbare bloedvaten

De bloedvaten van veel te vroeg geboren baby’s zijn nog erg kwetsbaar en kunnen bloeddrukschommelingen daardoor nog niet goed opvangen. Wanneer de bloeddruk dus erg wisselt, bijvoorbeeld door een (ernstige) infectie, kan er een hersenbloeding ontstaan: een bloeding in een van de vaten van de hersenen. Dit komt meestal voornamelijk voor in de eerste paar dagen na de geboorte.

Verschijnselen

Een baby die een hersenbloeding heeft (gehad) kan meer gaan spugen en andere voedingsproblemen krijgen, het kan het stuipen (convulsies of epileptische aanvallen) krijgen, ademhalingsproblemen hebben zoals apneus, en de hartslag kan dalen. Maar ook kan het juist heel stil (apathisch) of prikkelbaar zijn.

Het is dus heel lastig om aan een te vroeg geboren baby te zien of er sprake is van een hersenbloeding, meestal vertoont een baby geen duidelijke symptomen. Daarom wordt de bloeddruk van een baby altijd goed in de gaten gehouden via de monitor. Bij elke baby die wordt geboren met een zwangerschapsduur van minder dan 32 weken wordt daarnaast een echo van het hoofd gemaakt. Wanneer daaruit blijkt dat er een bloeding is, wordt deze echo regelmatig herhaald. Als het nodig is kan er een MRI-scan worden gemaakt om in kaart te brengen waar de bloeding zich bevindt en om een inschatting te kunnen maken van de gevolgen van de bloeding.

Complicaties

Een complicatie van een hersenbloeding kan posthemorragische hydrocephalus zijn, ook wel een waterhoofd genoemd. Wanneer een bloeding in of rond de ventrikels ontstaat (de holtes in de hersenen waar zich hersenvocht bevindt), kan een bloedstolsel de afvoer van dit hersenvocht verstoppen en zet het hoofd van de baby uit door een teveel aan vocht. Door middel van echo’s wordt daarom in de gaten gehouden of er een verstoorde afvoer optreedt van hersenvloeistof.

Gevolgen

Ouders schrikken vaak enorm wanneer zij te horen krijgen dat hun baby een hersenbloeding heeft gehad. Er volgt een spannende, onzekere tijd waarin je je af zult vragen of de hersenbloeding zichzelf zal oplossen, of er complicaties zullen optreden en of de bloeding gevolgen zal hebben voor de ontwikkeling van hun kind.

Lichte hersenbloeding

Een hersenbloeding klinkt heel ernstig, maar dit hoeft bij een pasgeborene niet zo te zijn. Het is niet te vergelijken met een hersenbloeding bij volwassenen en vaak houden baby’s aan kleine hersenbloedingen niets over. Een kleine bloeding (gradatie I en II) zal zich na verloop van tijd meestal vanzelf oplossen en heeft geen behandeling nodig. Het bloed wordt vanzelf weer opgenomen door het lichaam.

Zware hersenbloeding

Is er sprake van een zwaardere hersenbloeding (gradatie III en IV), dan zijn de consequenties afhankelijk van de grootte van de bloeding, van de plaats in de hersenen waar de bloeding is opgetreden en van wat er door de bloeding beschadigd is. Een zwaardere bloeding kan ernstigere gevolgen hebben en/of complicaties veroorzaken, en zelfs fataal zijn. Er kunnen stuipen optreden, een baby kan in shock raken of ernstige ademhalingsproblemen krijgen.

Door een grote bloeding kunnen de hersenen te weinig bloed en daardoor dus te weinig zuurstof krijgen, waardoor de witte stof in de hersenen beschadigd kan raken. Wanneer deze beschadiging licht is, kan dit zichzelf herstellen, maar bij grotere schade, bijvoorbeeld aan de motorische banen, kan dit grote gevolgen hebben. Bijvoorbeeld voor de motorische ontwikkeling (een van de meest voorkomende gevolgen is spasticiteit aan de kant van het lichaam waar de hersenbloeding plaats heeft gevonden), maar ook voor het zicht en het gehoor.

De gevolgen zijn moeilijk te voorspellen

Hoe groot de gevolgen precies zullen zijn is voor artsen moeilijk te voorspellen. Er kan rond de uitgerekende datum een MRI-scan worden gemaakt om meer duidelijkheid te krijgen. Door vroeg te starten met fysiotherapie kunnen de gevolgen soms al vroeg worden behandeld en beperkt.

In de shop

Babyboek voor Prematuren

Kleine Kanjer! Babyboek voor Prematuren

 34,95

Zorgen voor je baby op de couveuseafdeling

Zorgen voor je baby op de couveuseafdeling

 14,95

Mijlpaalkaarten voor prematuren

Kleine Kanjer! Mijlpaalkaarten voor Prematuren

 17,50