Home > Kennisbank > Complicaties en behandelingen > Het hart: problemen betekenen dat er iets misgaat in het lichaam

Het hart: problemen betekenen dat er iets misgaat in het lichaam

Wanneer een baby te vroeg geboren is, wordt hij op de couveuseafdeling goed in de gaten gehouden. Zijn ademhaling, bloeddruk, saturatie (zuurstofgehalte in het bloed) en zijn hartslag worden bewaakt. Op de buik en de borst van de baby worden plakkers geplakt die via dunne snoertjes aan een monitor worden bevestigd waarop alle activiteit te zien is. De hartslag kan artsen en verpleegkundigen veel vertellen over de gezondheid van de baby.

Bradycardie (brady)

Wanneer de hartslag wegzakt en sterk daalt, noemen we dat een bradycardie of brady. Brady’s worden vaak veroorzaakt door apneu. Doordat de baby even vergeet te ademen, krijgt het hart te weinig zuurstof om zijn werk te kunnen doen. Wanneer een baby een brady heeft, zal de monitor gaan piepen. Vaak gaat hij de ademhaling vanzelf weer zelf regelen en stopt de monitor met het maken van dat vervelende geluid. Gebeurt dit niet, dan zal de verpleegkundige in actie komen om de baby weer op gang te helpen door het even zachtjes aan te raken.

Oorzaken

Brady’s kunnen worden veroorzaakt door ‘gewone’ handelingen die voor een baby vermoeiend kunnen zijn, maar ze kunnen ook duiden op een groter probleem.

Bradycardie kan voorkomen:

 • door diepe slaap
 • net na een voeding
 • door hypothermie (lage lichaamstemperatuur)
 • door zuurstoftekort
 • door apneu (door de onrijpheid van het ademhalingsstelsel)
 • door een infectie
 • als bijwerking van medicijnen


Behandeling

Het is belangrijk dat een bradycardie niet te lang duurt, want de organen en met name de hersenen, kunnen beschadigd raken wanneer zij te lang geen verse zuurstof krijgen. Krijgt een baby erg vaak brady’s, dan kan hij daarom coffeïne toegediend krijgen. Dit medicijn stimuleert het nog onrijpe ademhalingscentrum waardoor hij beter gaat ademen.

Tachycardie

Wanneer de hartslag gedurende langere tijd hoger is dan een bepaalde waarde, noemen we dat een tachycardie. Deze waarde hangt af van de leeftijd van de baby, hoe korter de zwangerschapsduur, hoe hoger deze grens ligt. Een tachycardie kan plotseling opkomen en is soms na een paar minuten of seconden weer over, maar het kan ook een paar uur duren.

Oorzaken

Een tachycardie kan voorkomen wanneer een baby erg veel huilt en is dan onschuldig, maar het kan ook een teken zijn van een virus of een infectie, bijvoorbeeld bij bloedvergiftiging.

Tachycardie kan voorkomen:

 • bij onrust en veel huilen
 • bij pijn
 • door hypothermie (lage lichaamstemperatuur)
 • door koorts
 • als bijwerking van medicijnen

Ook kan een tachycardie compensatiemechanisme van het hart zijn, waarbij de hartslag tijdelijk verhoogd wordt om meer bloed rond te pompen zodat weer een normaal volume wordt bereikt (bijvoorbeeld na een bradycardie). Hiermee wordt de afgenomen pompcapaciteit van het hart tijdelijk gedeeltelijk gecompenseerd.

Behandeling

Op den duur kan deze reactie belastend zijn voor het hart. Ook kan tachycardie soms opeens omslaan in bradycardie. Als de aanvallen vaak voorkomen of lang duren, of wanneer een baby constant een te hoge hartslag heeft, moet er behandeld worden om verzwakking van de hartspier te voorkomen. Dit kan door de oorzaak te behandelen, of door medicijnen toe te dienen.

Open ductus van Botalli

De ductus van Botalli (of ductus arteriosus) is een bloedvat dat de longslagader voor de geboorte verbindt met de lichaamsslagader (de aorta). Dit bloedvat sluit na de geboorte meestal vanzelf, binnen 3 dagen. Bij prematuur geboren baby’s komt het vaak voor dat dit niet gebeurt, doordat de mechanismen die voor het sluiten nodig zijn nog onvoldoende ontwikkeld zijn. Dit noemen we een open ductus van Botalli. Er blijft dan dus een verbinding ontstaan tussen de lichaamsslagader en de longslagader. Daardoor kan bloed dat vanuit de longen naar het hart wordt gepompt voor een deel terug naar de longen gaan, wat voor zuurstofnood kan zorgen.

In de shop

Babyboek voor Prematuren

Kleine Kanjer! Babyboek voor Prematuren

 34,95

Zorgen voor je baby op de couveuseafdeling

Zorgen voor je baby op de couveuseafdeling

 14,95

Mijlpaalkaarten voor prematuren

Kleine Kanjer! Mijlpaalkaarten voor Prematuren

 17,50