Home > Kennisbank > Complicaties en behandelingen > Infecties: het afweersysteem is nog niet voldoende ontwikkeld

Infecties: het afweersysteem is nog niet voldoende ontwikkeld

Pasgeboren baby’s zijn door hun lage weerstand erg vatbaar voor infecties. Dit geldt in het bijzonder voor prematuren, omdat de moeder pas in het derde trimester van de zwangerschap via de placenta antistoffen overgeeft aan haar baby. Daardoor is het afweersysteem van te vroeg geboren baby’s vaak nog niet voldoende ontwikkeld. Soms wordt een baby al met een infectie geboren of loop het vlak na de geboorte een infectie op.

De kans op infecties is groter in het ziekenhuis

Door de intensieve behandeling die baby’s krijgen is de kans dat een kind een infectie oploopt in het ziekenhuis groter. Via infusen en lange lijnen, maar ook simpelweg via de huidbacteriën die iedereen bij zich draagt, kunnen infecties snel worden overgedragen.

Daarom gelden er in het ziekenhuis zeer strenge regels rondom de hygiëne. Dit zal je merken zodra je op de afdeling komt waar je kindje ligt. Handen moeten goed gewassen worden, sieraden moeten af en na het wassen moeten de handen ontsmet worden met alcohol.

Wanneer je baby wat ouder wordt, neemt de kans op infecties langzaam af. Toch blijven prematuur geboren kinderen hier gevoelig voor. Daarom is het belangrijk om altijd een goede hygiëne in acht te blijven nemen.

Signalen die kunnen wijzen op een infectie

Ondanks deze maatregelen kunnen infecties toch niet altijd voorkomen worden. Wanneer er sprake is van een infectie, merk je dat aan een daling van de hartslag en een lagere saturatie in het bloed. Vaak krijgen baby’s met een infectie geen koorts, maar kan de lichaamstemperatuur juist dalen.

Behandeling van infecties

Als er een vermoeden is van een infectie bij je baby, zullen verpleegkundigen bloed afnemen voor onderzoek. Hierbij wordt opgespoord wat voor infectie het betreft. Vaak wordt meteen gestart met breedspectrum antibiotica via een infuus. Als er onderzocht is of er daadwerkelijk sprake is van een infectie en de aard van de infectie is vastgesteld, kan er gestart worden met meer specifieke antibiotica.

De gevolgen van infecties

Een baby kan op verschillende manieren op infecties reageren, afhankelijk van de infectie en de gesteldheid van het kind. Zo kunnen baby’s onder andere een hoge hartslag (tachycardie) en apneus krijgen, apathisch worden en een grauwe huidskleur krijgen. Soms heeft je baby door een infectie (opnieuw) ademhalingsondersteuning nodig. In zeer ernstige gevallen kunnen infecties dodelijk aflopen.

In de shop

Babyboek voor Prematuren

Kleine Kanjer! Babyboek voor Prematuren

 34,95

Zorgen voor je baby op de couveuseafdeling

Zorgen voor je baby op de couveuseafdeling

 14,95

Mijlpaalkaarten voor prematuren

Kleine Kanjer! Mijlpaalkaarten voor Prematuren

 17,50