Home > Kennisbank > Complicaties en behandelingen > Klaplong (pneumothorax) bij premature baby’s

Klaplong (pneumothorax) bij premature baby’s

Bij een klaplong (pneumothorax) is er vrije lucht aanwezig tussen de longen en de binnenkant van de borstwand. Daardoor neemt het volume van de long af en kan baby in ernstige ademhalingsproblemen komen.

Oorzaak

Een klaplong kan spontaan ontstaan, maar ook door een aanleiding. Bij te vroeg geboren baby’s wordt een klaplong meestal veroorzaakt door CPAP (positieve-drukbeademing), waarbij constant een hoeveelheid lucht in de longen wordt geblazen.

Wanneer een baby wordt geboren, zitten zijn longen in elkaar gevouwen. Door na de geboorte een paar keer diep adem te halen, ontplooien de longen zich, en kan een baby zelf gaan ademhalen. Voor deze ontplooiing is een hoge druk nodig en niet alle baby’s zijn hier sterk genoeg voor. Daardoor verloopt de ontplooiing soms niet overal in de longen even goed.

Door de drukverschillen die hierdoor kunnen ontstaan, of door de druk van de CPAP, kunnen dan kleine scheurtjes in de longblaasjes komen, waardoor lucht kan gaan lekken in de ruimte die zich om de longen heen bevindt. Als dit gebeurt kunnen de longen geheel of gedeeltelijk worden dichtgedrukt en is er sprake van een klaplong. Wanneer een klaplong is ontstaan door positieve-drukbeademing, treedt meestal in korte tijd een blauwe verkleuring van lippen en nagelbedden (cyanose) op, en een daling van hartfrequentie en bloeddruk

Diagnose

Door klaplong kan een baby plotseling in ademnood raken. Het kan dan nodig zijn om een röntgenfoto te laten maken van de borstkas om de plaats van de lekkage vast te stellen. Ademgeruis wordt veroorzaakt door de lucht die in de longblaasjes beweegt. Bij onderzoek met een stethoscoop, kan bij een klaplong een verzwakt ademgeruis hoorbaar zijn, of zelfs helemaal geen ademgeruis gehoord worden. Dit komt voor wanneer er precies geluisterd wordt op een plek waar geen longblaasjes aanwezig zijn.

Behandeling

Om een klaplong te verhelpen, wordt de lucht die op de verkeerde plaats zit met een drain weggezogen. Hiervoor wordt een thoraxdrain geplaatst, een plastic buisje dat via de borst wordt aangebracht. Deze drain voert lucht en vloeistof uit de borstholte af en blijft een aantal dagen zitten.

Het plaatsen van een thoraxdrain is een pijnlijke behandeling. Daarom zal een baby hiervoor morfine toegediend krijgen ter verdoving.

In de shop

Babyboek voor Prematuren

Kleine Kanjer! Babyboek voor Prematuren

 34,95

Zorgen voor je baby op de couveuseafdeling

Zorgen voor je baby op de couveuseafdeling

 14,95

Mijlpaalkaarten voor prematuren

Kleine Kanjer! Mijlpaalkaarten voor Prematuren

 17,50