Home > Kennisbank > Complicaties en behandelingen > Liesbreuk: in principe een onschuldige kwaal bij prematuren

Liesbreuk: in principe een onschuldige kwaal bij prematuren

Een liesbreuk is meestal een onschuldige kwaal, die veel voorkomt bij prematuren. Bij een liesbreuk is er een zwakke plek in de verbinding tussen de buik en het lieskanaal. Wanneer het buikvlies en een deel van de darmen door een opening in de buikwand terechtkomen, ontstaat een uitstulping, een bobbel. Omdat er risico bestaat op inklemming, wordt een liesbreuk meestal operatief verholpen, hoewel het ook spontaan kan verdwijnen.

De lies is het grensgebied tussen de buik en de dij, aan weerszijden van het schaambeen. Door het lieskanaal loopt bij jongens de zaadleider, bij meisjes alleen een ophangband van de baarmoeder. Doordat het lieskanaal bij meisjes anatomisch anders in elkaar zit en de opening veel kleiner is, komt een liesbreuk bij meisjes minder vaak voor dan bij jongens.

Oorzaak van een liesbreuk bij prematuren

Hoewel een liesbreuk ook bij volwassenen en niet-prematuur geboren baby’s kan voorkomen, heeft de kwaal bij te vroeg geboren baby’s meestal een andere oorzaak.

Bij volwassenen wordt een liesbreuk veroorzaakt door een zwakke plek in de buikwand, bij een te vroeg geboren baby wordt het veroorzaakt doordat de verbinding tussen de buik en het lieskanaal nog niet gesloten is.

Normaal gesproken groeit het in het lieskanaal aanwezige gedeelte van het buikvlies in de laatste maand voor de geboorte dicht. Wanneer dit niet goed gaat (dit kan ook bij voldragen baby’s voorkomen), of wanneer de baby te vroeg geboren wordt en dit proces nog niet is afgerond, kunnen de darmen op den duur in het lieskanaal zakken, bij jongens zelfs tot in de balzak.

Wanneer er meer druk op de buik komt te staan, bijvoorbeeld door veel of hard hoesten of door persen, kan de breuk groter worden doordat er meer buikinhoud in de uitstulping wordt gedrukt.

Symptomen van een liesbreuk

Wanneer een baby een liesbreuk heeft, kan de huid ter hoogte van de lies (bij jongens boven de teelbal) wat opgezet zijn. De breuk is vooral zichtbaar of wordt groter wanneer er druk optreedt in de buik, zoals bij huilen of persen. Wanneer een baby ontspannen is of ligt te slapen is de breuk vaak niet of minder te zien. Ook door er zachtjes op te drukken (dit doet geen pijn) kan de breuk verdwijnen.

Inklemming

Omdat het lichaam van een te vroeg geboren baby nog niet helemaal ‘af’ is en nog moet rijpen, kan een liesbreuk tijdens dit proces in de eerste maanden vanzelf verdwijnen. Daarom is het niet nodig om een liesbreuk direct operatief te behandelen. Een liesbreuk kan op zich geen kwaad en doet geen pijn.

Het gevaar bestaat echter dat er een stukje dunne darm ingeklemd raakt in het lieskanaal. Daardoor kan obstructie ontstaan (ontlasting kan er dan niet meer doorheen) en kan de bloedvoorziening van de teelbaal of de eierstokken in het gedrang komen, wat afsterving (necrose) van het ingeklemde stukje darm en/of teelbal/eierstok tot gevolg kan hebben.

Behandeling van een liesbreuk

Wanneer een liesbreuk pijnlijk en blauw wordt en niet meer verdwijnt in rust, kan er sprake zijn van inklemming. Een arts zal de breuk dan proberen terug te duwen. Lukt dit niet meer, dan moet er operatief worden ingegrepen om te voorkomen dat er letsel ontstaat aan de dunne darm en/of de teelbal of eierstokken. Omdat obstructie en afsterving van de darm door een ingeklemde liesbreuk levensbedreigend kunnen zijn, zal deze operatie altijd met spoed plaatsvinden.

Bij de operatie van een liesbreuk wordt een sneetje in de lies gemaakt en wordt de verbinding tussen het lieskanaal en de buikholte operatief gesloten, onder volledige narcose. Achteraf krijgt de baby nog een verdoving in de lies om de pijn van de operatie te verzachten. Nog erg jonge baby’s worden na de operatie nog minimaal 24 uur geobserveerd aan de monitor.

In de shop

Babyboek voor Prematuren

Kleine Kanjer! Babyboek voor Prematuren

 34,95

Zorgen voor je baby op de couveuseafdeling

Zorgen voor je baby op de couveuseafdeling

 14,95

Mijlpaalkaarten voor prematuren

Kleine Kanjer! Mijlpaalkaarten voor Prematuren

 17,50