Home > Kennisbank > Complicaties en behandelingen > Longontsteking bij premature baby’s

Longontsteking bij premature baby’s

Longontsteking is geen typische complicatie voor prematuren, maar de gevolgen ervan kunnen voor te vroeg geboren baby’s groot zijn. Vanwege de ademhalingsondersteuning die soms nodig is, maar ook omdat deze kleine baby’s al hun energie nodig hebben om warm te blijven en te groeien. Een infectie kunnen ze hierbij dus niet gebruiken.

Longontsteking wordt meestal veroorzaakt door een infectie met virus of een bacterie. Door de infectie raken de kleine vertakkingen, de bronchiën en de longblaasjes in de longen ontstoken. Het begint vaak met een irritatie van het longweefsel, waardoor de indringer de kans krijgt om een infectie te veroorzaken.

Kenmerken

De belangrijkste kenmerken zijn koorts en een versnelde, pijnlijke en oppervlakkige ademhaling. De diagnose kan worden gesteld door röntgenonderzoek waarbij longfoto’s worden gemaakt. Doordat het lichaam de veroorzaker van de ontsteking probeert op te ruimen, ontstaat dik slijm dat moeilijk kan worden opgehoest. Door de ontsteking en het slijm kunnen de longblaasjes minder goed zuurstof opnemen, wat voor benauwdheid zorgt.

Afhankelijk van de grootte van de ontsteking kan een longontsteking licht of zwaar zijn. Hoe zwaarder de ontsteking, hoe meer klachten er zullen zijn. De ontsteking kan in één van de longen zitten, maar ook in beide. Wanneer de ontsteking in beide longen zit, noem je dat een dubbele longontsteking.

Longontsteking of IRDS?

Longontsteking en IRDS kunnen moeilijk van elkaar te onderscheiden zijn. Bij beide aandoeningen heeft een baby last van ademhalingsproblemen en laat een longfoto een afwijkend beeld zien. Wel gaat longontsteking, in tegenstelling tot IRDS, over het algemeen gepaard met koorts. Om vast te stellen om welke ziekteverwekker gaat kan er slijm uit de longen worden gezogen. Dit wordt op kweek gezet en naar het laboratorium gestuurd.

Behandeling

Longontsteking wordt behandeld met breed spectrum antibiotica dat meestal gedurende zeven tot tien dagen wordt toegediend via een infuus. Wanneer de saturatie van een baby te laag wordt, kan (extra) ademhalingsondersteuning nodig zijn.

In de shop

Babyboek voor Prematuren

Kleine Kanjer! Babyboek voor Prematuren

 34,95

Zorgen voor je baby op de couveuseafdeling

Zorgen voor je baby op de couveuseafdeling

 14,95

Mijlpaalkaarten voor prematuren

Kleine Kanjer! Mijlpaalkaarten voor Prematuren

 17,50