Home > Kennisbank > Complicaties en behandelingen > Meconiumaspiratiesyndroom door ontlasting in het vruchtwater

Meconiumaspiratiesyndroom door ontlasting in het vruchtwater

Het meconiumaspiratiesyndroom kan in principe bij alle bevallingen voorkomen en ontstaat bij ongeveer 5% van de geboortes waarbij meconium in het vruchtwater wordt aangetroffen.Meconium is de eerste ontlasting van een pasgeboren baby. Het is meestal zwart en kleverig. Soms gebeurt het dat een baby zich tijdens de geboorte ontlast in het vruchtwater, bijvoorbeeld door stress.Als de baby tijdens de weeën en de geboorte naar adem hapt, kan hij deze ontlasting binnen krijgen. Het meconiumhoudende vruchtwater komt dan in de longen terecht.Bij een derde van de gevallen waarbij er bij de bevalling meconium in het vruchtwater wordt aangetroffen, ontwikkelen de baby’s ernstige MAS, waardoor zij mechanische beademing nodig hebben.Het is dus geen typisch probleem voor prematuren, maar kan te vroeg geboren baby’s met hun toch al onrijpe en kwetsbare longen wel extra, gevaarlijke gezondheidsproblemen geven.

Complicatie van het meconiumaspiratiesyndroom: persisterende pulmonale hypertensie

Bij ernstige MAS kunnen complicaties optreden zoals een klaplong en/of persisterende pulmonale hypertensie (PPHN).Voor de geboorte gebruikt een baby zijn longen nog niet. Zuurstof krijgt hij via de navelstreng van zijn moeder. Zodra de baby geboren is, moeten zijn longen het gaan overnemen en moet de zuurstofcirculatie via de longen van de baby gaan lopen.Bij baby’s met persisterende pulmonale hypertensie gebeurt dat niet en loopt de zuurstofcirculatie niet zoals het moet. Doordat er geen zuurstof van de longen naar de rest van het lichaam gaat, treedt er een zuurstoftekort op waardoor hersenbeschadiging kan ontstaan en stuipen kunnen optreden.

Symptomen van het meconiumaspiratiesyndroom

Baby’s met het meconiumaspiratiesyndroom zullen over het algemeen de volgende symptomen vertonen:
  • Moeite met ademhalen en/of snelle ademhaling waarbij het onderste deel van de borstkas intrekt bij het inademen en de baby kreunende geluiden maakt bij het uitademen
  • Trage hartslag
  • Cyanose (blauwe verkleuring van lippen en nagelbedden)


Diagnose meconiumaspiratiesyndroom

De diagnose meconiumaspiratiesyndroom wordt gesteld als een pasgeboren baby ademhalingsproblemen heeft die niet anders verklaard kunnen worden, en er bij de bevalling meconium in het vruchtwater is geconstateerd. Artsen zullen dan een röntgenfoto van de longen (thoraxfoto) maken.Bij een baby die het meconiumaspiratiesyndroom heeft, zijn op deze foto typische afwijkingen te zien, zoals verdichtingen en/of een verlies van longblaasjes, waardoor minder zuurstof kan worden uitgewisseld en de luchtwegen zich vernauwen.

Behandeling

Wanneer bij de bevalling meconium in het vruchtwater wordt aangetroffen, wordt de mond- en keelholte van de baby direct na de geboorte uitgezogen. Bij een baby die ademnood heeft en een trage hartslag, zal het meconium uit de lagere luchtpijp worden gezogen. Als dat nodig is zal de baby ook geïntubeerd worden. Er wordt dan een buisje in de luchtpijp gebracht om de luchtwegen open te houden.Omdat de ademhalingsproblemen soms pas een paar uur na de bevalling optreden, wordt een baby bij constatering van meconiumhoudend vruchtwater minimaal 8 tot 24 uur nauwlettend geobserveerd. Als dat nodig is zal hij (extra) ademhalingsondersteuning krijgen, afhankelijk van de ernst van de ademhalingsproblemen.

Risicofactoren voor het ontstaan van het meconiumaspiratiesyndroom

Er zijn verschillende factoren die het risico op MAS vergroten, zoals geboorte voorbij de uitgerekende datum, CTG-afwijkingen tijdens de baring en (dik) meconiumhoudend vruchtwater. Er is een groot verband te zien tussen lage Apgar scores en het optreden van het meconiumaspiratiesyndroom.Te vroeg geboren geboren baby’s hebben vaak een lage Apgar score, en hebben dus een verhoogd risico op het meconiumaspiratiesyndroom.

In de shop

Babyboek voor Prematuren

Kleine Kanjer! Babyboek voor Prematuren

 34,95

Zorgen voor je baby op de couveuseafdeling

Zorgen voor je baby op de couveuseafdeling

 14,95

Mijlpaalkaarten voor prematuren

Kleine Kanjer! Mijlpaalkaarten voor Prematuren

 17,50