Home > Kennisbank > Complicaties en behandelingen > Meningitis (hersenvliesontsteking)

Meningitis (hersenvliesontsteking)

Meningitis (hersenvliesontsteking) en is een ontsteking van de meningen: de vliezen die de hersenen en het ruggenmerk omgeven en beschermen. Het kan worden veroorzaakt door een infectie met een virus of met een bacterie (acute meningitis).

Bij prematuren is meestal sprake van een bacteriële meningitis. Doordat het immuunsysteem van premature baby’s nog niet voldoende is ontwikkeld, zijn ze vatbaarder voor infecties. Wanneer je baby in het ziekenhuis ligt, bestaat de kans dat er vanuit een bloedbaaninfectie meningitis ontstaat.

Het is van levensbelang dat een hersenvliesontsteking zo vroeg mogelijk wordt herkend en behandeld.

Symptomen van meningitis

Niet alle symptomen van hersenvliesontsteking zijn eenvoudig te herkennen bij baby’s. Het is bijvoorbeeld lastig om te beoordelen of een baby hoofdpijn heeft. Pasgeboren baby’s met hersenvliesontsteking vertonen vaak prikkelbaar of juist lusteloos gedrag.

Dit zijn de belangrijkste algemene symptomen van hersenvliesontsteking:

  • ernstige hoofdpijn
  • koorts
  • stijve nek
  • misselijkheid en braken
  • veranderd bewustzijn: slaperigheid of bewusteloosheid
  • overgevoeligheid voor licht
  • spierslapte en/of verlamming (bij ernstige gevallen)
  • epileptische aanvallen
  • het uitpuilen van de fontanel
  • rode of paarsrode stipjes of vlekjes op de romp (huidbloedinkjes) die niet verdwijnen als je erop drukt


Diagnose

Bij verdenking van meningitis wordt er met behulp van een ruggenprik hersenvocht afgenomen uit het ruggenmerg van je baby. Het hersenvocht staat in verbinding met het ruggenmergvocht. Wanneer dit ontstoken is, kan dat dus ook aan het ruggenmerkvocht worden gezien. Door een naald tussen twee wervels door in het wervelkanaal te brengen, kan een arts wat vocht afnemen en naar het laboratorium sturen voor onderzoek.

Behandeling van meningitis

Bacteriële meningitis wordt behandeld met antibiotica via een infuus. Vaak wordt meteen gestart met breedspectrum antibiotica via een infuus. Wanneer de aard van de infectie is vastgesteld, kan er gestart worden met meer specifieke antibiotica.

Gevolgen van meningitis

Hersenvliesontsteking kan gevolgen hebben voor een kind. Meestal worden die pas na enige tijd zichtbaar. Zo kunnen kinderen bijvoorbeeld cognitieve problemen, taalstoornissen of gedragsproblemen krijgen. De gevolgen zijn echter voor ieder kind anders en kunnen in meerdere of mindere mate optreden.

In de shop

Babyboek voor Prematuren

Kleine Kanjer! Babyboek voor Prematuren

 34,95

Zorgen voor je baby op de couveuseafdeling

Zorgen voor je baby op de couveuseafdeling

 14,95

Mijlpaalkaarten voor prematuren

Kleine Kanjer! Mijlpaalkaarten voor Prematuren

 17,50