Home > Kennisbank > Complicaties en behandelingen > NEC (Necrotiserende Enterocolitis)

NEC (Necrotiserende Enterocolitis)

NEC is een ernstige darmontsteking die kan ontstaan door de onrijpheid van de darmen van te vroeg geboren baby’s en/of baby’s met een zeer laag geboortegewicht. Doordat de darm door de ontsteking minder goed doorbloed wordt, kunnen delen van de darm afsterven. Dit heet necrose. Het kan voorkomen in zowel de dunne als de dikke darm en er kan een heel klein stukje worden aangedaan, maar ook een veel groter deel.

Oorzaak van NEC

Het is nog niet precies bekend waardoor deze ontstekingen ontstaan, maar een van de belangrijkste risicofactoren is onrijpheid van de darmen. Hoe korter de zwangerschapsduur en hoe lager het geboortegewicht, hoe groter het risico op NEC.

Moedermelk beschermt tegen NEC

Uit onderzoek is gebleken dat baby’s die met moedermelk gevoed worden minder snel NEC krijgen. Moedermelk is licht verteerbaar en het minst belastend voor de nog onrijpe darmen. Maar ook wordt vermoed dat bepaalde bestanddelen in moedermelk helpen om de immuuncellen in de darm te versterken.

Symptomen van NEC

Doordat de klachten in het begin onopvallend kunnen zijn, wordt NEC vaak pas in een ver gevorderd stadium herkend. Symptomen van NEC kunnen verschijnselen van een infectie zijn zoals koorts, maar ook een opgezette, pijnlijke buik, apneu (adempauzes van meer dan 20 seconden) en brady’s (een sterk dalende hartslag), een bleke en grauwe huidskleur en bloed in de ontlasting.

Complicaties

Wanneer de darmen ernstig beschadigd zijn, kan er een perforatie (gaatje) in de darmwand ontstaan. Hierdoor kan darminhoud de buikholte instromen, waardoor een buikvliesontsteking kan ontstaan. Dat is zeer pijnlijk en levensgevaarlijk. Er kunnen hierdoor ernstige problemen met de bloeddruk ontstaan en er is bijna altijd ademhalingsondersteuning nodig.

Diagnose

Wanneer er sprake is van symptomen en er verdenking is van NEC, zal er een bloedonderzoek worden gedaan waarbij gezocht wordt naar tekenen van een infectie. Daarnaast zal er een röntgenfoto van de buik worden gemaakt.

Behandeling

Wanneer er verdenking is van NEC, wordt eerst bepaald om welk stadium het gaat: verdenking van NEC, zekere NEC of ernstige NEC.

Wanneer er sprake is van verdenking van, of van zekere NEC, zal een baby een week lang antibiotica krijgen die werkt tegen darmbacteriën. Tenzij er sprake is van een infectie door een specifieke bacterie waardoor langer behandeld moet worden. De voeding wordt een paar dagen alleen nog via een infuus gegeven. Als de darm helemaal tot rust is gekomen, wordt de rechtstreekse voeding, via de maag, weer langzaam opgebouwd.

Bij ernstige NEC zal daarnaast medicatie worden gegeven om de bloeddruk te stabiliseren en is ademhalingsondersteuning nodig. Wanneer de darm is geperforeerd, zal een baby vaak moeten worden geopereerd om het zieke deel van de darm te verwijderen. Soms is dit niet meteen mogelijk omdat de conditie van een baby dit niet toelaat en een operatie te veel risico met zich meebrengt. Dan wordt er tijdelijk een drain in de buik aangebracht, totdat de baby sterk genoeg is voor een operatie. Ook omdat in de acute fase het risico bestaat dat er te veel darmweefsel moet worden verwijderd, wordt er soms niet direct geopereerd. De darm krijgt dan eerst de kans om gedeeltelijk zelf te herstellen.

In sommige gevallen, wanneer de darmen ondanks behandeling hun werk niet zelf meer kunnen doen, moet er na het verwijderen van het aangedane darmweefsel een (meestal) tijdelijke stoma worden aangelegd, waardoor de ontlasting via een opening in de buik naar buiten kan. Later wordt de darm dan (meestal) operatief weer aan elkaar gezet en wordt de stoma opgeheven.

Soms is opnieuw een operatie nodig

Wanneer aangedane darmweefsels via een operatie zijn verwijderd, maar ook wanneer NEC zonder operatie is genezen, kan er op de plaats van de ontsteking soms een vernauwing ontstaan door littekenvorming. Soms is dan (opnieuw) een operatie nodig om deze vernauwing te verwijderen.

Gevolgen van NEC

Een baby kan weer volledig herstellen van NEC, maar het kan ook ernstig verlopen. Hoe korter de zwangerschapsduur en hoe lager het geboortegewicht, hoe meer de kans op overlijden door NEC toeneemt.

Ook op de lange termijn kan NEC gevolgen hebben. Bijvoorbeeld achterstand in de ontwikkeling en het kortedarmsyndroom (short bowel syndrome, SBS), wat gekenmerkt wordt door te weinig goed functionerend darmweefsel.

In de shop

Babyboek voor Prematuren

Kleine Kanjer! Babyboek voor Prematuren

 34,95

Zorgen voor je baby op de couveuseafdeling

Zorgen voor je baby op de couveuseafdeling

 14,95

Mijlpaalkaarten voor prematuren

Kleine Kanjer! Mijlpaalkaarten voor Prematuren

 17,50