Home > Kennisbank > Complicaties en behandelingen > Neusbril (Low Flow of snorretje, niet-invasief)

Neusbril (Low Flow of snorretje, niet-invasief)

De neusbril wordt ook wel Low Flow of snorretje genoemd, en is de minst ingrijpende manier van ademhalingsondersteuning. Vaak wordt wanneer een baby geen CPAP meer nodig heeft, overgegaan op de neusbril. In sommige gevallen is alleen een neusbril nodig.

Vooraan in de neus wordt een slangetje met twee korte sprietjes ingebracht. Hiermee wordt een klein beetje lucht of zuurstof in de neus geblazen. Deze lucht geeft een extra prikkel voor de longen om te blijven ademen en stimuleert zo de zelfstandige ademhaling.

neusbril (Low Flow of snorretje)
Baby met neusbril


Aanvullende medicatie bij de neusbril

Doordat de hersenen van te vroeg geboren baby’s nog niet in staat zijn om evenwichtige prikkels naar de longen te sturen, neemt een premature baby soms maar kleine teugjes lucht tegelijk.

Daarom wordt aan de neusbril soms coffeïne toegevoegd. Dit middel stimuleert en prikkelt het nog onrijpe ademhalingscentrum, waardoor de baby dieper gaat ademhalen.

Als coffeïne niet werkt, kan er eventueel dopram worden toegediend. Dit middel werkt iets anders dan coffeïne en heeft een ademhalingsstimulerend effect.

Afbouwen van de medicatie

Met deze toediening van deze middelen kan hiermee niet zomaar worden gestopt. Het duurt maximaal vier dagen voordat de coffeïne helemaal is uitgewerkt. Via een prikje kan het gehalte van de middelen in het bloed worden vastgesteld. Aan de hand hiervan kan worden bepaald wanneer de medicatie kan worden gestopt. Daarna moet worden afgewacht of de baby inderdaad al zonder kan.

In de shop

Babyboek voor Prematuren

Kleine Kanjer! Babyboek voor Prematuren

 34,95

Zorgen voor je baby op de couveuseafdeling

Zorgen voor je baby op de couveuseafdeling

 14,95

Mijlpaalkaarten voor prematuren

Kleine Kanjer! Mijlpaalkaarten voor Prematuren

 17,50