Home > Kennisbank > Complicaties en behandelingen > Oogonderzoek door een gespecialiseerde oogarts

Oogonderzoek door een gespecialiseerde oogarts

Soms is een oogonderzoek nodig, bijvoorbeeld de ROP-screening. Oogonderzoeken worden gedaan door een gespecialiseerde oogarts, ondersteund door neonatologieverpleegkundigen.

Oogdruppels

Om het onderzoek goed uit te kunnen voeren, moeten de pupillen zo groot mogelijk zijn. Daarom krijgt het kind op de dag van het onderzoek eerst druppels in de ogen toegediend, die de pupillen verwijden.

Deze oogdruppels moeten een half uur inwerken voordat het daadwerkelijke onderzoek kan plaatsvinden, en zorgen voor een tijdelijke vergroting van de pupillen. Na 10 minuten worden de druppels nog een keer opnieuw gegeven.

Ook de oogarts zelf zal, voordat hij met het onderzoek begint, nog een keer oogdruppels toedienen. Dit keer met een verdovend middel erin, zodat het onderzoek minder belastend is voor de baby.

Vervolgens wordt een speculum, een ooglidspreider, aangebracht, zodat de baby tijdens het onderzoek niet kan knipperen, en wordt het oog nauwkeurig bekeken.

Een oogonderzoek is niet pijnlijk

Een oogonderzoek is pijnloos, maar kan wel stressvol zijn voor een baby doordat hij allerlei handelingen moet ondergaan die prikkels geven. Daarom proberen zowel de arts als de verpleegkundigen het kindje zoveel mogelijk gerust te stellen en stap voor stap te werken.

Dat doen ze bijvoorbeeld door de baby in een goede gesteunde houding te leggen, hem een speentje met suikerwater (sucrose) te geven, of hem voorzichtig vast te houden. Wanneer het onderzoek te stressvol wordt en de baby onrustig wordt, wordt er een pauze ingelast zodat de baby eerst opnieuw tot rust kan komen.

Voor ouders is een oogonderzoek naar om te zien

Het meest vervelende van het onderzoek, en dan met name voor de toeschouwers, is het speculum, de ooglidspreider. Dat is het klemmetje waarmee de oogleden wijd open worden gehouden, zodat de arts, via de pupil, het netvlies en de lens goed kan bekijken.

Omdat dat er zo naar uitziet, kiezen veel ouders ervoor om niet bij het oogonderzoek aanwezig te zijn.

In de shop

Babyboek voor Prematuren

Kleine Kanjer! Babyboek voor Prematuren

 34,95

Zorgen voor je baby op de couveuseafdeling

Zorgen voor je baby op de couveuseafdeling

 14,95

Mijlpaalkaarten voor prematuren

Kleine Kanjer! Mijlpaalkaarten voor Prematuren

 17,50