Home > Kennisbank > Complicaties en behandelingen > ROP (Retinopathy of Prematurity of prematurenretinopathie)

ROP (Retinopathy of Prematurity of prematurenretinopathie)

Tijdens de zwangerschap groeien de bloedvaten van het netvlies (retina) van een baby vanuit het gebied rond de oogzenuw geleidelijk naar de rand van het netvlies toe. Deze bloedvaten zullen het netvlies van voeding gaan voorzien, maar zijn pas volgroeid in de laatste weken van de zwangerschap.

Waneer een baby veel te vroeg geboren wordt, moeten deze bloedvaten nog uitgroeien en kan er een afwijking in deze groei optreden. Er kan zuurstoftekort ontstaan in het deel van het netvlies waar nog geen nieuwe bloedvaten gegroeid zijn. Dit tekort probeert het netvlies te corrigeren door stofjes af te geven die de groei van bloedvaten stimuleren (angiogene factoren). Daardoor kan er een woekering van afwijkende bloedvaten ontstaan, die gaan trekken aan het netvlies, waardoor dit gedeeltelijk of helemaal los kan laten. Dit noemen we prematurenretinopathie (ROP).

ROP screening

Om ROP zo vroeg mogelijk op te sporen, krijgen alle baby’s die voor 30 zwangerschapsweken geboren worden, en/of met een geboortegewicht van minder dan 1.250 gram, een oogonderzoek. Baby’s die zijn geboren voor een zwangerschapsduur van 32 weken en/of met een geboortegewicht van minder dan 1.500 gram en die beademing, bloedvergiftiging (sepsis) of NEC hebben gehad, of na de geboorte medicijnen vanwege een lage boeddruk (cardiotonica) of corticosteroïden toegediend hebben gekregen, worden ook gescreend. Sommige ziekenhuizen onderzoeken uit voorzorg alle baby’s die geboren zijn voor een zwangerschapsduur van 32 weken en/of met een geboortegewicht van minder dan 1.500 gram.

ROP is niet met het blote oog te zien, daarom is onderzoek door een oogarts noodzakelijk om de diagnose te stellen. Omdat ROP meestal vijf tot zes weken na de geboorte ontstaat, vindt het eerste onderzoek meestal plaats wanneer een baby vijf weken oud is, maar niet eerder dan 31 zwangerschapsweken. Bij een zwangerschapsduur van 24 weken vindt het onderzoek plaats met 7 weken, met een zwangerschapsduur van 25 met 6 weken en met een zwangerschapsduur van 26 weken of meer met 5 weken na de geboorte. Soms is het nodig om het onderzoek na een paar weken te herhalen.

De screening wordt gedaan door een oogarts. Vooraf worden verschillende oogdruppels gegeven, verdovende druppels en druppels die de pupillen verwijden. Wanneer deze goed zijn ingewerkt, worden de ogen van de baby open gehouden met een spreidertje dat tussen de oogleden wordt geplaatst, waarna de arts de bloedvaten kan bekijken met een loep en een lampje. Tijdens het onderzoek zorgt een verpleegkundige ervoor dat de baby goed en comfortabel ligt. Het onderzoek duurt ongeveer een kwartier en is niet prettig voor een baby, maar ook niet voor zijn ouders. Het is een naar gezicht, maar het onderzoek is niet gevaarlijk of pijnlijk voor een baby.

Factoren die het risico op ROP verhogen


Stadia

ROP heeft 5 stadia, waarvan stadium 1 en 2, de mildste vormen, het meest voorkomen. In stadium 3 is er een zeer abnormale groei van afwijkende bloedvaten die kunnen gaan lekken, waardoor het netvlies van zijn plaats getrokken kan worden. In stadium 4 laat het netvlies gedeeltelijk los. In stadium 5 heeft het netvlies volledig losgelaten, dit noemen we het eindstadium van ROP.

Afwachten of behandelen

Bij ongeveer 80% van de baby’s verdwijnt de ROP spontaan en groeien de bloedvaten alsnog op de goede manier. Zijn de vaten erg dik en kronkelig en ontstaan er bloedingen in de slechte vaten (dit noemen we ‘pulse disease’), dan moet er bijna altijd behandeld worden.

In een gespecialiseerd centrum (niet altijd in het ziekenhuis waar je baby is opgenomen) wordt de aanmaak van stimulerende stofjes door middel van een laserbehandeling geremd. Daardoor moet de wildgroei van bloedvaten afnemen. Soms is hiervoor een tweede behandeling nodig en heel soms komt het voor dat de behandeling niet voldoende helpt en een baby, ondanks de vroege screening, toch blind of slechtziend wordt.

In de shop

Babyboek voor Prematuren

Kleine Kanjer! Babyboek voor Prematuren

 34,95

Zorgen voor je baby op de couveuseafdeling

Zorgen voor je baby op de couveuseafdeling

 14,95

Mijlpaalkaarten voor prematuren

Kleine Kanjer! Mijlpaalkaarten voor Prematuren

 17,50