Home > Kennisbank > Complicaties en behandelingen > RS-virus (Respiratoir Syncytiaal Virus, RSV)

RS-virus (Respiratoir Syncytiaal Virus, RSV)

Het RS-virus (Respiratoir Syncytiaal Virus, kortweg RSV) is een veel voorkomend verkoudheidsvirus en is de belangrijkste oorzaak van luchtweginfecties bij jonge kinderen. Baby’s die zijn geboren voor 32 zwangerschapsweken, hebben een verhoogde kans op een ernstig verloop van het RS-virus, met een verhoogd risico op apneu.

Het is helaas ook een zeer besmettelijk virus. Het komt vooral voor in de wintermaanden (wanneer de r in de maand is), van oktober tot maart. Het RS-virus wordt verspreid door lichamelijk contact zoals aanraken, kussen en handen schudden, maar ook door de lucht (niezen of hoesten). Prematuur geboren, kleine kinderen, lopen extra risico’s wanneer zij worden besmet door het RS-virus. Vaak moeten zij worden opgenomen in het ziekenhuis voor ondersteuning in de ademhaling.

Symptomen van het RS-virus

Een infectie met het RS-virus lijkt erg op een verkoudheid. Een besmet kind is meestal verkouden, heeft een loop- of snotneus en hoest, en heeft soms koorts en/of oorontsteking. Wanneer de infectie erger wordt kan het zijn dat je kind een zieke indruk maakt, slechter eet en drinkt, meer gaat hoesten en zwaar ademt.

Gevolgen van het RS-virus

RSV kan leiden tot een ernstige infectie van de lagere luchtwegen (bronchiolitis of longontsteking) en kan bij kleine kinderen een middenoorontsteking veroorzaken.

Heeft een kind eenmaal een RSV-infectie doorgemaakt en wordt het in hetzelfde jaar opnieuw met het RSV besmet, zijn de verschijnselen meestal minder erg.

Behandeling

Er zijn nog geen medicijnen die een RSV-infectie kunnen genezen. De enige mogelijke behandeling is ondersteunend, bijvoorbeeld in de ademhaling, tot het lichaam de infectie zelf overwonnen heeft. Dit duurt meestal ongeveer 10 dagen.

Kinderen kunnen paracetamol krijgen en antibiotica wanneer zij bijvoorbeeld een oorontsteking hebben. Wanneer je kind in het ziekenhuis wordt opgenomen, krijgt het vaak neusdruppels (natriumchloride) en worden luchtwegverruimende medicijnen gegeven. Soms is sondevoeding nodig om ervoor te zorgen dat je kind voldoende voeding en vocht krijgt, of wordt er ademhalingsondersteuning gegeven.

Vaccinatie tegen het RS-virus

Op dit moment is er nog een actieve vaccinatie tegen het RS-virus beschikbaar. Baby’s die voor 32 weken zijn geboren en jonger zijn dan zes maanden bij het begin van het RSV-seizoen, kunnen in het eerste levensjaar wel beschermd worden tegen een ernstig verloop van een RSV-infectie door passieve vaccinatie met antistoffen. Kinderen met BPD die zuurstoftherapie nodig hebben, kunnen ook in hun tweede levensjaar gevaccineerd worden.

Er zijn verschillende vaccinaties in ontwikkeling, maar momenteel is Synagis® (Palivizumab) het enige beschikbare vaccin. Dit medicijn bevat antistoffen tegen het virus, wat de kans op ernstige RSV-infecties verkleint. Daardoor neemt de kans dat je baby in het ziekenhuis moet worden opgenomen bij besmetting af.

Infectie voorkomen

Besmetting met het RS-virus is nooit helemaal te voorkomen. Dit is wat je kunt doen om de kans op besmetting zo veel mogelijk te verkleinen:

  • Gebruik papieren zakdoekjes en gooi deze meteen na gebruik weg.
  • Maak het speelgoed van kleine kinderen regelmatig schoon met een reinigingsmiddel.
  • Was zo veel mogelijk je handen voordat je je kindje pakt of voordat je eten gaat maken.
  • Maak de wc, deurkrukken en andere veelgebruikte voorwerpen in huis regelmatig goed schoon.
  • Vermijd contact met andere kinderen (crèches en gastouders) en laat verkouden personen niet in de buurt van je kindje laten komen.
  • Vermijd plaatsen waar gerookt wordt en rook zelf niet.
  • Neem je kind tijdens het RSV-seizoen niet mee naar (drukke) openbare plaatsen.

In de shop

Babyboek voor Prematuren

Kleine Kanjer! Babyboek voor Prematuren

 34,95

Zorgen voor je baby op de couveuseafdeling

Zorgen voor je baby op de couveuseafdeling

 14,95

Mijlpaalkaarten voor prematuren

Kleine Kanjer! Mijlpaalkaarten voor Prematuren

 17,50