Home > Kennisbank > Complicaties en behandelingen > Sepsis (bloedvergiftiging): als het bloed geïnfecteerd wordt door bacteriën

Sepsis (bloedvergiftiging): als het bloed geïnfecteerd wordt door bacteriën

Sepsis (bloedvergiftiging) wordt vaak veroorzaakt door bacteriën, bijvoorbeeld via een intraveneus (via een ader) ingebrachte slang of infuus.

Prematuur geboren baby’s missen antistoffen tegen specifieke bacteriën, doordat deze meestal pas laat in de zwangerschap via de placenta aan de baby worden doorgegeven. Het afweersysteem van vroeg geboren baby’s is daardoor nog niet volgroeid, zodat zij een verhoogd risico lopen op het krijgen van infecties zoals sepsis, waarbij bacteriën (of soms een virus) in de bloedbaan binnendringen en deze infecteren. Bloedvergiftiging bij een pasgeborene noemen we neonatale sepsis.

Bloedvergiftiging kan zeer wisselend verlopen. De meeste baby’s herstellen binnen enkele dagen na de start van de behandeling. Bij kwetsbare baby’s of bij infectie met een zeer agressief type bacterie, kan het echter leiden tot zeer ernstige ziekteverschijnselen, soms zelfs met dodelijke afloop.

Bijvoorbeeld wanneer de vliezen rondom de hersenen ontstoken raken en er hersenvliesontsteking optreedt. Wanneer door bloedvergiftiging de bloeddruk gevaarlijk laag daalt, spreken we van een septische shock.

Bloedvergiftiging wordt meestal veroorzaakt door bacteriën, die bijvoorbeeld via intraveneus (in de aderen) ingebrachte slangen en infusen de bloedbaan bereiken en zich daar uitbreiden en een infectie veroorzaken.

Symptomen van sepsis

Een baby met bloedvergiftiging is vaak lusteloos, heeft een lage lichaamstemperatuur en drinkt slecht. Ook kan een baby juist last krijgen van koorts, van een slechte doorbloeding van de huid met koud aanvoelende armen en benen, een gezwollen buik en van apneu.

Andere symptomen van sepsis kunnen zijn:


Behandeling van sepsis

Bij een vermoeden van bloedvergiftiging wordt er direct gestart met breedspectrum antibiotica. Er wordt bloed afgenomen om te achterhalen om welke infectie het precies gaat. Wanneer dat duidelijk is, wordt er overgegaan op een meer specifiek antibioticum.

Omdat bloedvergiftiging een hersenvliesontsteking kan veroorzaken, wordt soms ook meteen hersenvocht afgenomen uit het ruggenmerg van je baby via een ruggenprik. Wanneer er inderdaad sprake is van een hersenvliesontsteking, zal een hogere dosis antibiotica moeten worden gegeven.

In sommige gevallen is naast de behandeling met antibiotica kunstmatige beademing nodig, toediening van vocht via een infuus, en behandeling ter ondersteuning van de bloeddruk en bloedsomloop.

Wanneer een baby snel herstelt van de infectie, zijn er over het algemeen geen ernstige (bijkomende) gevolgen voor de ontwikkeling. Wanneer er sprake is van een hersenvliesontsteking, is de kans op ontwikkelingsproblemen, gehoorschade en/of epileptie aanwezig.

In de shop

Babyboek voor Prematuren

Kleine Kanjer! Babyboek voor Prematuren

 34,95

Zorgen voor je baby op de couveuseafdeling

Zorgen voor je baby op de couveuseafdeling

 14,95

Mijlpaalkaarten voor prematuren

Kleine Kanjer! Mijlpaalkaarten voor Prematuren

 17,50