Home > Kennisbank > Complicaties en behandelingen > Waterhoofd (posthemorragische hydrocephalus)

Waterhoofd (posthemorragische hydrocephalus)

De officiële benaming van een waterhoofd is hydrocephalus. Dit betekend letterlijk: ‘teveel water in het hoofd’. In de ventrikels (hersenkamers) wordt continue hersenvocht (lipuor) aangemaakt. Via de hersenkamers loopt dit vocht naar de ruimte buiten de hersenen, waar het vocht weer in de bloedbaan wordt opgenomen.

Het kan gebeuren dat na een hersenbloeding de afvoer van dit hersenvocht verstopt raakt door een bloedstolsel. Doordat het stolsel het vocht niet meer door laat gaan, maar de hersenen wel vocht blijven aanmaken, kan een waterhoofd ontstaan (posthemorragische hydrocephalus). De hersenkamers worden groter door het teveel aan hersenvocht en er ontstaat een verhoogde druk in het hoofd.

Behandeling

Wanneer er geconstateerd wordt dat een baby een waterhoofd heeft, zullen er regelmatig echo’s worden gemaakt van het hoofd. De groei van het hoofd wordt nauwlettend in de gaten gehouden. Elke dag, soms meerdere keren per dag, wordt met een centimeter de hoofdomtrek gemeten. Om meer duidelijkheid te krijgen over de ernst en de plaats van de verstoorde afvoer van hersenvocht kan er daarnaast een MRI-scan worden gemaakt.

Er hoeft niet altijd te worden behandeld, vaak worden in eerste instantie alleen de achterliggende gezondheidsproblemen behandeld, net als bij een lichte hersenbloeding. Dit kan bijvoorbeeld een infectie zijn of een andere oorzaak waardoor de bloeddruk kan schommelen. Alleen wanneer het waterhoofd ernstige klachten veroorzaakt, wanneer er bijvoorbeeld een te grote druk in het hoofd ontstaat of wanneer er regelmatig apneus optreden, zal er worden gestart met gericht behandelen.

Ruggenprik

In eerste instantie zal worden geprobeerd het overtollige hersenvocht af te voeren door middel van een ruggenprik (lumbaalpunctie), zodat de hersenkamers langzaam weer kleiner worden en de druk verminderd wordt.

Rickham reservoir

Soms lukt het echter niet om voldoende vocht via een ruggenprik af te tappen. Wanneer er vaak vocht moet blijven worden afgetapt, wordt er soms voor gekozen een tijdelijke drain aan te leggen. Onder de hoofdhuid wordt dan operatief, onder volledige narcose, een reservoir geplaatst. Dit noemen we een Rickham reservoir of ventrikel reservoir en ziet er uit als een klein bolletje dat je kunt zien zitten op het hoofd.

Aan dit reservoir zit een dun slangetje, dat naar de ventrikel gaat, waarmee hersenvocht kan worden afgenomen. Door het aanprikken van het reservoir (een Rickhampunctie) kan er hersenvocht uit het reservoir worden gezogen, om ervoor te zorgen dat de druk in het hoofd niet te groot wordt.

Dit wordt meestal 4 weken aangekeken, waarbij heel regelmatig echo’s worden gemaakt. Het kan zijn dat er gedurende de eerste tijd meerdere keren per dag hersenvocht moet worden afgetapt. Wanneer de hoeveelheid overtollig hersenvocht afneemt, zal er steeds minder hoeven worden afgetapt, net zo lang tot de ventrikels weer een normale grootte hebben.

VP-drain

Langdurige verhoogde druk in het hoofd kan tot hersenbeschadiging leiden. Daarom zal er wanneer een Rickham reservoir na 4 weken nog niet voldoende helpt of wanneer er complicaties optreden, een permanente drain worden geplaatst. Zo’n drain heet een VP-drain, of ventriculoperitoneale drain en bestaat uit een slangetje met aan het uiteinde een ventiel (een soort drukventiel), dat operatief wordt ingebracht.

Deze drain, die je onder de huid achter het oor kunt zien lopen, zorgt ervoor dat het overtollige hersenvocht naar de buikholte wordt gedraineerd, waar het wordt opgenomen door het lichaam. Alleen wanneer een bepaalde druk in de hersenkamer wordt overschreden zal er hersenvocht worden afgevoerd.

Een kind met een VP-drain hoeft hier niet door beperkt te worden. Het kan gewoon sporten en alles doen wat anderen ook doen. Wel moet je altijd op blijven letten of er niet opnieuw symptomen van een waterhoofd optreden, door verstopping en/of minder goed werken van de drain.

In de shop

Babyboek voor Prematuren

Kleine Kanjer! Babyboek voor Prematuren

 34,95

Zorgen voor je baby op de couveuseafdeling

Zorgen voor je baby op de couveuseafdeling

 14,95

Mijlpaalkaarten voor prematuren

Kleine Kanjer! Mijlpaalkaarten voor Prematuren

 17,50