Home > Kennisbank >
Dreigende vroeggeboorte
Hoewel een zwangerschap normaal gesproken 37 tot 42 weken duurt, kondigt de geboorte zich echter bij 10% van alle zwangerschappen ruim voor de uitgerekende datum aan.
Bijvoorbeeld doordat je vroegtijdig weeën krijgt en/of je vliezen vroegtijdig breken, of door een vroegtijdig loslatende placenta, een hoge bloeddruk, HELLP-syndroom, pre-eclampsie en/of eclampsie, waardoor jij en je kindje in gevaar kunnen komen.
Ook bij meerlingzwangerschappen begint de bevalling vaak vroegtijdig.
Voortekenen van een dreigende vroeggeboorte
Vaak komt een vroeggeboorte totaal onverwachts, maar soms zijn er voortekenen van een dreigende vroeggeboorte. Bijvoorbeeld wanneer je de slijmprop verliest, zeer regelmatige harde buiken hebt of bloed verliest, of wanneer je opeens heel veel vocht gaat vasthouden.
Een dreigende vroeggeboorte proberen te voorkomen
Het is niet altijd mogelijk om de geboorte tegen te houden, maar als een bevalling zich aandient tussen de 24 en de 34 weken proberen artsen de bevalling in elk geval zo lang mogelijk uit te stellen. Meestal met weeënremmende medicatie en daarnaast soms door bedrust voor te schrijven. Ook krijg je twee keer een injectie met longrijpende medicatie en wordt je baby in de gaten gehouden met de CTG.
Je voorbereiden op een vroeggeboorte
Het is lastig om je voor te bereiden als er een vroeggeboorte dreigt, maar er zijn een paar dingen die je kunt doen. Ga een gesprek aan met je behandelend arts, gynaecoloog of verloskundige, en informeer eens of je alvast op de couveuseafdeling mag kijken. Op de pagina ‘Je voorbereiden op een vroeggeboorte‘ vind je nog meer tips.
Facebook groep
Heb je te horen gekregen dat je (waarschijnlijk) te vroeg gaat bevallen en wil je graag aan andere ouders vragen wat je allemaal te wachten staat? Of vind je het fijn om ervaringen van andere ouders te lezen? Kleine Kanjers heeft een besloten Facebook groep waar je contact kunt zoeken met mede-ouders.