Home > Kennisbank > Dreigende vroeggeboorte > Als je baby te vroeg geboren wordt

Als je baby te vroeg geboren wordt

Als je baby te vroeg geboren wordt, zal hij na de geboorte worden opgenomen op de NICU of couveuseafdeling in het ziekenhuis. Wanneer je te vroeg dreigt te gaan bevallen, zal er in de meeste gevallen direct actie ondernomen worden, afhankelijk van de termijn waarop je baby zich aandient.

Soms is het zinvol om weeënremmers toe te dienen en vaak krijg je een of twee injecties met longrijping, en zowel je baby als eventuele weeënactiviteit worden in de gaten gehouden met de CTG.


Na 32 zwangerschapsweken of meer

Wordt je baby geboren na een zwangerschapstermijn van 32 weken of meer, dan kan hij opgevangen worden op de couveuseafdeling van het streekziekenhuis, tenzij er complicaties verwacht worden. Streekziekenhuizen zijn toegerust om de Medium Care en High Care zorg te geven.

Na minder dan 32 weken en/of bij complicaties

Dient je baby zich eerder aan, of zijn er complicaties, dan zal je worden overgeplaatst naar een High Care centrum, waar voor een kortdurende periode intensieve zorg wordt geboden, of een gespecialiseerd (kinder)ziekenhuis (meestal een academisch ziekenhuis of een speciaal centrum). Daar kan intensieve zorg worden gegeven aan de allerziekste en de allerkleinste kinderen.

Opgenomen op de couveuseafdeling

De afdeling waarop je baby terechtkomt in een gespecialiseerd (kinder)ziekenhuis wordt de NICU (Neonatale Intensive Care Unit) of ICN (Intensive Care Neonatologie) genoemd.

Hier heeft men de mogelijkheden om baby’s kunstmatig te beademen of op andere manier te ondersteunen. Ook wanneer je baby speciale zorg nodig heeft door complicaties of aangeboren afwijkingen, kan deze op deze afdelingen geboden worden. Een aantal van deze centra hebben speciale voorzieningen voor chirurgische ingrepen of behandeltechnieken.

Op een NICU zijn de plaatsen beperkt. Bij een dreigende vroeggeboorte zal er dus gekeken worden welk dichtstbijzijnde gespecialiseerde ziekenhuis plaats heeft. Dat betekent dat, wanneer je kindje de intensieve zorg niet meer nodig heeft, het overgeplaatst zal worden naar een High Care afdeling of een ander (streek)ziekenhuis.

In de shop

Babyboek voor Prematuren

Kleine Kanjer! Babyboek voor Prematuren

 34,95

Zorgen voor je baby op de couveuseafdeling

Zorgen voor je baby op de couveuseafdeling

 14,95

Mijlpaalkaarten voor prematuren

Kleine Kanjer! Mijlpaalkaarten voor Prematuren

 17,50