Home > Kennisbank > Dreigende vroeggeboorte > De bevalling bij een vroeggeboorte

De bevalling bij een vroeggeboorte

Of je baby nu op tijd of prematuur en/of dysmatuur geboren wordt, de bevalling is voor iedereen anders en zéker niet makkelijker zoals wel gedacht wordt.

Een natuurlijke bevalling of keizersnede?

Ook als je baby zich (veel) te vroeg aandient kun je in veel gevallen op de natuurlijke manier bevallen. Dit is afhankelijk van de conditie van je baby en van jezelf.

Moet je te vroeg gaan bevallen door complicaties, dan word je wellicht, ondanks de vroege termijn, kunstmatig ingeleid en soms wordt er gekozen voor een keizersnede. Omdat er haast bij is, maar soms ook omdat het op een prematuur kindje een grote impact kan hebben om via de natuurlijke weg geboren te worden.

Gemakkelijker dan een ‘normale’ bevalling?

Veel moeders van een prematuur geboren kindje vinden het zeer pijnlijk als mensen opmerkingen maken als: ‘Jouw kindje was zo klein, dat was vast een heel gemakkelijke bevalling.’ Dit lijkt misschien logisch, maar wanneer je baby te vroeg geboren wordt is de bevalling in geen geval gemakkelijker dan als je baby op tijd geboren wordt.

Stress

Allereerst sta je onder grote stress. Het is nog helemaal niet de bedoeling dat je gaat bevallen. Je lichaam en je baby zijn er nog niet klaar voor. Bovendien maak je je zorgen over de gezondheid van je kindje en wat er na de bevalling zal gebeuren.

Grotere kans op complicaties

Een premature bevalling kan een oorzaak hebben die ervoor zorgt dat de bevalling stressvol of moeilijk is. Bijvoorbeeld de gezondheidstoestand van de moeder (bijv. HELLP/pre-eclampsie of een loslatende placenta). Dat kan voor complicaties zorgen. Maar het geeft ook andere ongemakken, zoals infusen, plakkers van de monitor of gekoppeld liggen aan een CTG-apparaat waardoor je minder of niet meer mobiel bent.

De weeën zijn hetzelfde

Als je (veel) te vroeg bevalt is je kindje kleiner, maar ook kwetsbaarder. Daarom wordt er juist bij een natuurlijke premature bevalling vaak een knip gezet, zodat je kindje er makkelijker uit kan. Misschien nog belangrijker is dat de ontsluitingsfase een bevalling pijnlijk en zwaar maakt. Deze is bij een premature bevalling precies hetzelfde als bij een ‘normale’ bevalling.


Mag je je baby vasthouden na de bevalling?

Dat hangt allereerst af van de conditie van je kindje. Maar ook van het beleid van het ziekenhuis. Raadzaam is daarom om dit, als die mogelijkheid er is, vooraf te bespreken. Geef aan dat je graag je kindje na de bevalling even vast wilt houden. Houd er wel rekening mee dat dit kort zal zijn (een paar minuten) of zelfs helemaal niet kan.

Hierna zal je baby snel meegenomen worden voor onderzoeken en/of opname op de couveuseafdeling. Vaak zie je je baby daardoor pas een tijd later (dit kan soms zelfs een paar uur zijn).

In veel gevallen mag de partner met de baby naar de couveuseafdeling. Ook dat is afhankelijk van de conditie van het kind. Houd er dus rekening mee dat dit soms niet zo is en jullie je baby misschien pas een tijd later zullen zien.

In de shop

Babyboek voor Prematuren

Kleine Kanjer! Babyboek voor Prematuren

 34,95

Zorgen voor je baby op de couveuseafdeling

Zorgen voor je baby op de couveuseafdeling

 14,95

Mijlpaalkaarten voor prematuren

Kleine Kanjer! Mijlpaalkaarten voor Prematuren

 17,50