Home > Kennisbank > Dreigende vroeggeboorte > Kunstmatig ingeleide bevalling: ingeleid

Kunstmatig ingeleide bevalling: ingeleid

Wanneer de baby in nood is of wanneer de moeder bijvoorbeeld zwangerschapsvergiftiging heeft, is soms een kunstmatig ingeleide bevalling noodzakelijk. De bevalling wordt dan ingeleid met medicijnen die weeën opwekken.

De baarmoedermond rijpen (primen)

Voor een kunstmatig ingeleide bevalling moet de baarmoederhals rijp zijn en moet er 2-3 cm ontsluiting zijn. Wanneer dit nog niet het geval is, kan de gynaecoloog via de baarmoederhals een pil of gel met hormonen (prostaglandines) inbrengen die ervoor zorgen dat de baarmoedermond rijpt. Hierdoor wordt de baarmoederhals korter en zachter (weker) en gaat zich ontsluiten.

Een andere methode om de baarmoedermond te laten rijpen, is door een ballonkatheter in te brengen. Dit is een flexibel latex slangetje van een paar millimeter dik dat in de baarmoedermond wordt geschoven. Aan het uiteinde van het katheter zit een ballonnetje van ongeveer 2-3 cm doorsnee, dat is gevuld met steriel water. Door de aanwezigheid van de ballon in de baarmoeder, wordt deze geprikkeld om zelf prostaglandinen aan te maken.

Voor- en na het inbrengen van de medicatie of de ballonkatheter word je aangesloten op een CTG-apparaat, zodat de harttonen van je baby en je (eventuele) weeënactiviteit kunnen worden geregistreerd.

De kunstmatig ingeleide bevalling inleiden

Soms kan de bevalling worden opgewekt door het breken van de vliezen. Dit wordt vrijwel altijd eerst geprobeerd. Wanneer de vliezen zijn gebroken, maar er geen weeënactiviteit ontstaat, worden de weeën op gang gebracht d.m.v. een infuus met medicijnen (oxytocine). De dosering wordt stapsgewijs verhoogd, waarna de weeën geleidelijk zullen beginnen. Met een CTG-apparaat worden de harttonen van de baby en de weeënactiviteit geregistreerd.

Het verloop van een kunstmatig ingeleide bevalling is in principe hetzelfde als bij een spontane bevalling. Wanneer de baarmoederhals rijp is gemaakt met prostaglandinen, zijn er vaak wel eerst veel harde pijnlijke buiken voordat de echte ontsluitingsweeën beginnen.

In de shop

Babyboek voor Prematuren

Kleine Kanjer! Babyboek voor Prematuren

 34,95

Zorgen voor je baby op de couveuseafdeling

Zorgen voor je baby op de couveuseafdeling

 14,95

Mijlpaalkaarten voor prematuren

Kleine Kanjer! Mijlpaalkaarten voor Prematuren

 17,50