Longrijping

Wanneer je op korte termijn (binnen 2-10 dagen) voor 34 zwangerschapsweken dreigt te gaan bevallen, krijg je twee injecties met medicatie voor longrijping toegediend.

Om de longrijping kans te geven om goed in te werken, wordt daarnaast gestart met weeënremmers, om de bevalling nog enkele uren tot dagen te proberen uit te stellen.

Dat kan in de vorm van een infuus of tabletten. Het uitstellen van de geboorte geeft de mogelijkheid om longrijpende medicatie in de vorm van corticosteroïden toe te dienen en in te laten werken.

Longrijping met corticosteroïden

Corticosteroïden zijn bijnierschorshormonen die normaal gesproken op stressvolle momenten door het lichaam aangemaakt worden. Deze hormonen worden toegediend via een injectie in het been van de moeder, waarna ze via de bloedbaan en de placenta bij de baby terechtkomen.

Deze middelen zorgen ervoor dat de longen van de baby sneller rijpen. Dit is nodig, omdat bij kinderen die te vroeg geboren worden, de longen en andere organen nog niet volgroeid zijn en/of goed functioneren. Door longrijping toe te dienen, kunnen complicaties (zoals RDS en hersenbloedingen) worden voorkomen en is vaak minder (of minder lang) ademhalingsondersteuning nodig.

Betamethason (Celestone) en dexamethason

Over het algemeen wordt voor longrijping betamethason (Celestone) gebruikt. Heel soms wordt er gekozen voor dexamethason. De NVOG (Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie) adviseert dat betamethason de beste keus is.

Uit onderzoeken blijkt dat beide middelen even goed werken in het voorkomen van RDS, maar er zijn aanwijzingen dat betamethason het risico op sterfte en op beschadiging van de hersenen door zuurstoftekort sterker verlaagt.

Dexamethason is goedkoper en werkt sneller, maar er wordt vermoed dat dexamethason op de lange termijn schade aan de hersenen en/of het perifere zenuwstelsel (de motorische en sensorische zenuwen) zou kunnen opleveren.

De werking van medicatie voor longrijping

Door longrijping toe te dienen, kan het rijpen van de longen worden bespoedigd. De longrijpende medicijnen hebben tijd nodig om hun werk te doen en worden vaak twee keer, gedurende twee dagen achter elkaar gegeven. Het effect is optimaal na 24-48 uur, gedurende een week. Wanneer de bevalling na deze eerste kuur niet heeft doorgezet, maar zich later opnieuw te vroeg aandient, krijg je soms nog een tweede kuur van twee injecties.

Bijwerkingen

Bijwerkingen voor de moeder zijn er nauwelijks en ook voor de kinderen zijn er tot nu toe geen buitengewoon nadelige gevolgen vastgesteld. Wel kunnen kinderen de eerste tijd iets minder beweeglijk zijn en geeft de CTG een wat rustiger beeld.

Boekentips

Heb je te horen gekregen dat je (waarschijnlijk) te vroeg gaat bevallen en wil je alvast meer informatie lezen? In Zorgen voor je Baby op de couveuseafdeling vind je een schat aan informatie over wat je allemaal kan doen voor je baby wanneer hij in het ziekenhuis ligt.

Veel ouders vinden het fijn om in het ziekenhuis een dagboek bij te houden, of Kleine Kanjer! Babyboek voor Prematuren te gebruiken. Als je dit boek alvast bestelt voordat je gaat bevallen, weet je zeker dat je er vanaf de eerste dag in kunt schrijven. Vraag de verpleegkundigen van je baby gerust of zij zo nu en dan ook iets in het boek willen zetten!

Facebook groep

Heb je te horen gekregen dat je (waarschijnlijk) te vroeg gaat bevallen en wil je graag aan andere ouders vragen wat je allemaal te wachten staat? Of vind je het fijn om ervaringen van andere ouders te lezen? Kleine Kanjers heeft een besloten Facebook groep waar je contact kunt zoeken met mede-ouders.

In de shop

Babyboek voor Prematuren

Kleine Kanjer! Babyboek voor Prematuren

 34,95

Zorgen voor je baby op de couveuseafdeling

Zorgen voor je baby op de couveuseafdeling

 14,95

Mijlpaalkaarten voor prematuren

Kleine Kanjer! Mijlpaalkaarten voor Prematuren

 17,50