Home > Kennisbank > Dreigende vroeggeboorte > Progesteron-injecties, tabletten of gel

Progesteron-injecties, tabletten of gel

Progesteron kan helpen een vroeggeboorte te voorkomen en kan worden toegediend in de vorm van injecties, vaginale tabletten of vaginale gel.

Bij niet-zwangere vrouwen, en in het begin van een zwangerschap, wordt progesteron door de eierstokken aangemaakt. Ben je zwanger, dan wordt de aanmaak na verloop van tijd overgenomen door je placenta. Het hormoon onderdrukt contracties (samentrekkingen) van de baarmoeder tijdens een zwangerschap en houdt de baarmoeder rustig.

Wanneer je lichaam zelf niet voldoende progesteron aanmaakt, kan dit een vroeggeboorte veroorzaken en is behandeling met progesteron zinvol, maar er is gebleken dat het ook in andere gevallen een vroeggeboorte kan voorkomen.

Hoe wordt progesteron toegediend?

Progesteron kan worden gegeven in de vorm van vaginale tabletten of vaginale gel (bijvoorbeeld Utrogestan), of via injecties (Proluton). Vaginale tabletten of gel kan je zelf inbrengen, met een bijgeleverde applicator.

Proluton-injecties worden vanaf week 16 van je zwangerschap elke week gegeven. De laatste krijg je meestal in week 36. Er mogen liefst maximaal 10 dagen tussen twee injecties in zitten. Soms worden deze injecties in het ziekenhuis gegeven, maar vaak mag je ze thuis zelf zetten, of laten zetten door een familielid. De injectie wordt gegeven in een spier, bijvoorbeeld in je bil of in je bovenbeen.

Is progesteron veilig?

Er wordt al vele jaren verschillende vormen van progesteron voorgeschreven aan zwangere vrouwen. Niet alleen bij een dreigende vroeggeboorte, maar bijvoorbeeld ook om de innesteling te bevorderen bij IVF. De effecten van progesteron op het kind zijn dan ook uitgebreid onderzocht en er zijn tot nu toe geen aanwijzingen dat het schadelijk kan zijn voor je ongeboren baby.

Bijwerkingen

Er zijn weinig bijwerkingen. Heel soms kunnen misselijkheid en diarree voorkomen. Bij toediening via injecties kan zijn dat de injectieplek geïrriteerd raakt, bijvoorbeeld door dat de injectie steeds op dezelfde plek wordt gegeven. Zorg er daarom voor dat er steeds op een andere plek wordt geprikt.

Facebook groep

Heb je te horen gekregen dat je (waarschijnlijk) te vroeg gaat bevallen en wil je graag aan andere ouders vragen wat je allemaal te wachten staat? Of vind je het fijn om ervaringen van andere ouders te lezen? Kleine Kanjers heeft een besloten Facebook groep waar je contact kunt zoeken met mede-ouders.

In de shop

Babyboek voor Prematuren

Kleine Kanjer! Babyboek voor Prematuren

 34,95

Zorgen voor je baby op de couveuseafdeling

Zorgen voor je baby op de couveuseafdeling

 14,95

Mijlpaalkaarten voor prematuren

Kleine Kanjer! Mijlpaalkaarten voor Prematuren

 17,50