Home > Kennisbank > Dreigende vroeggeboorte > Je voorbereiden op een vroeggeboorte

Je voorbereiden op een vroeggeboorte

Als je te horen krijgt dat er een verhoogde kans is dat je te vroeg gaat bevallen, of als er al sprake is van een dreigende vroeggeboorte, kan je je voorbereiden op een vroeggeboorte. Zoveel mogelijk informatie inwinnen en eventuele voorbereidingen treffen geeft je rust, wat nu heel belangrijk is.Probeer om zo kalm mogelijk te blijven, hoe moeilijk dat ook is. Soms kan de bevalling, ondanks een dreigende vroeggeboorte, alsnog weken op zich laten wachten, dus neem voldoende rust. Dat is belangrijk voor jouw gezondheid en voor die van je baby. Elke dag is er één, dus neem elke dag zoals hij komt en probeer zo veel mogelijk vertrouwen te hebben in jezelf en in je baby.Hieronder geven we een aantal concrete tips om je voor te bereiden op een vroeggeboorte, voor een deel gebaseerd op de ervaringen van moeders in onze besloten Facebook groep.

Stel zo veel mogelijk vragen

Waarschijnlijk zit je vol met vragen waar je graag antwoord op wilt hebben. Er zijn verschillende mensen in het ziekenhuis met wie je kunt gaan praten en die veel van je vragen kunnen beantwoorden. De gynaecoloog die je behandelt kan je waarschijnlijk al veel vertellen, maar het kan ook fijn zijn om alvast met een neonatoloog of kinderarts te praten en te gaan kijken op de NICU (Neonatal Intensive Care Unit).

Stel vragen aan de gynaecoloog

Tijdens je opname of in de periode ervoor zal je regelmatig bezocht worden door een arts-assistent, verloskundige of gynaecoloog. Vraag aan hen over de aanstaande bevalling. Wat zijn de vooruitzichten? Zal je worden ingeleid of wachten ze de bevalling af? Of is nu al bekend dat je een keizersnede zult krijgen? Wie zullen er bij de bevalling aanwezig mogen zijn?Wat gebeurt er precies met je baby na de bevalling? Zal je die meteen na de bevalling even kunnen zien of even bij je kunnen krijgen, of is de verwachting dat hij direct voor behandeling moet worden meegenomen of krijg je een keizersnede onder narcose? Niet al deze dingen zijn van tevoren te voorspellen, maar in sommige situaties (gedeeltelijk) wel en dan is het fijn als je hier alvast op voorbereid bent.

Vraag om een rondleiding op de NICU

Je kunt vragen om een rondleiding op de NICU. Tijdens zo’n bezoek kan je al je vragen stellen aan de verpleegkundige die je rondleidt. Zij kan je bijvoorbeeld vertellen hoe ze werken op de afdeling, hoeveel tijd ze aan de verzorging van de kinderen besteden en hoe de verzorging in zijn werk gaat. Ook zie je de apparatuur op de afdeling en weet je al een beetje wat je op dat gebied te wachten staat (alarmen, slangetjes, enz.). Wanneer je dit al eens gezien hebt, is de schrik minder groot als je op deze afdeling komt nadat je baby geboren is.

Stel vragen aan de neonatoloog of kinderarts

Waarschijnlijk krijg je tijdens je opname of in de periode ervoor een gesprek (of meerdere gesprekken) met de neonatoloog of kinderarts, en anders kan je er zelf om vragen. Stel in dat gesprek al je vragen en vertel over je angsten en twijfels. Aan de hand van de situatie van jou en van je baby kan de neonatoloog je misschien alvast in grote lijnen vertellen wat je kunt verwachten wanneer je baby geboren is.

Praat met je partner

Ook voor je partner is dit een heftige tijd, en een vroeggeboorte kan jullie relatie enorm onder druk zetten. Neem tijd voor elkaar, praat zo veel mogelijk, laat elkaar weten hoe je je voelt en luister naar elkaar. Ouders van te vroeg geboren kinderen gaan helaas vaker uit elkaar dan andere ouders, en het is belangrijk om je hiervan bewust te zijn zodat je elkaar in alle spanning en hectiek niet uit het oog verliest.

Bereid je voor op het geven van borstvoeding

Het is op dit moment vast niet het eerste waar je aan denkt, maar als je de tijd en gelegenheid hebt om je alvast voor te bereiden op het geven van borstvoeding kan dit heel waardevol zijn. Je kunt bijvoorbeeld praten met de lactatiekundige van het ziekenhuis die ervaring heeft met het geven van borstvoeding aan prematuur geboren baby’s.Te vroeg geboren baby’s zijn de eerste periode vaak niet in staat om zelf te drinken en het geven van borstvoeding is, hoewel het juist voor prematuren enorm belangrijk is, heel anders dan wanneer je baby op een volgroeide termijn geboren is. Zo zal je waarschijnlijk al vlak na de bevalling worden gevraagd of je wilt beginnen met kolven. Dit is belangrijk, omdat het door alle spanning rondom de vroeggeboorte en door eventuele ziekte en/of herstellen van jou als moeder, niet vanzelfsprekend is dat de borstvoeding meteen vanzelf op gang komt.

Hou een dagboek bij

Schrijf alles van je af in een dagboek of in een schriftje. Dit kan helpen om je hoofd een beetje leeg te maken en om alles wat jullie nu misschien in sneltreinvaart overkomt voor jezelf op een rijtje te krijgen. Merk je dat er vragen bovenkomen? Schrijf die dan ook meteen op, zodat je ze later kunt stellen.Je leeft nu misschien op de automatische piloot en alles gaat in een roes aan je voorbij, waardoor je dingen makkelijk kunt vergeten. Daarnaast kan het gewoon heel fijn zijn om later nog eens terug te kunnen lezen, want soms gaat alles zo snel dat je je achteraf vaak niet goed meer kunt herinneren wat je nou allemaal overkomen is, en je maanden later vol vragen kunt zitten. Ook voor je partner is dit een heftige tijd en ook hij kan je later vaak niet alle details meer vertellen.

Vraag of iemand foto’s maakt

Tegenwoordig heeft bijna iedereen wel een smartphone met camera, maar door alle hectiek is het niet zo gek als niemand er aan denkt om foto’s te maken. Vraag aan je partner of aan een verpleegkundige of zij foto’s willen maken. Van de bevalling, maar ook van de eerste periode daarna. Deze foto’s zijn achteraf heel waardevol.

Vraag een fotoreportage aan bij Stichting Earlybirds

Stichting Earlybirds biedt ouders van te vroeggeboren baby’s een gratis fotoreportage aan. Een mooie herinnering aan de beginperiode van het leven van je kindje, ook (of misschien juist) als dat in het ziekenhuis is. De stichting werkt met zo’n 250 fotografen die allemaal op vrijwillige basis werken.Je kunt je aanmelden via de site van Stichting Earlybirds, waarna je een mail krijgt over je aanmelding. Binnen een aantal weken zal er dan een fotograaf bij jullie langskomen in het ziekenhuis, die met zorg, liefde en respect jullie baby vastlegt tijdens de dagelijkse routine. Zo’n mooie reportage geeft je een mooie herinnering, en kan een belangrijke rol spelen bij de verwerking wanneer jullie later thuis zijn.

Vraag hulp vanuit je omgeving

De mensen in je omgeving willen waarschijnlijk dolgraag helpen, maar weten misschien niet zo goed hoe. Het kan heel fijn zijn als iemand voor jullie wil koken, boodschappen doen, het huis schoonmaken of op jullie andere kinderen passen. Durf daarom aan te geven wanneer mensen uit je omgeving iets voor je kunnen doen en neem hulp aan wanneer iemand dit aanbiedt.Het kan fijn zijn om een maillijst of een groepsapp aan te maken, bijvoorbeeld via Whatsapp, waarmee je iedereen tegelijk op de hoogte kunt houden. Of misschien vind je dit niet prettig en is het voor jullie juist fijner om een vast aanspreekpunt te hebben, één persoon die de rest van de familie voor je op de hoogte houdt.Iedereen in je omgeving leeft enorm met jullie mee, maar buitenstaanders hebben vaak geen idee van wat jullie doormaken en kunnen soms onhandig reageren. Vertel hen hoe het gaat en wat er allemaal gebeurt zodat ze weten wat je doormaakt en wat ze voor jullie kunnen doen.

Vraag je verzekering en het kraambureau naar de mogelijkheden voor kraamzorg

Je kunt kraamzorg voor jezelf ontvangen in de kraamweek, ook als je baby na de geboorte in het ziekenhuis ligt en wanneer je in een Ronald McDonaldhuis verblijft. Denk er alvast over na of je dat wilt. Ook kan je bij de kraamzorg een verzoek indienen om couveusenazorg of uitgestelde kraamzorg te krijgen bij thuiskomst. Controleer wel of je verzekering dit ook dekt, want dit verschilt per verzekeraar.

Boekentips

Heb je te horen gekregen dat je (waarschijnlijk) te vroeg gaat bevallen en wil je alvast meer informatie lezen? In Zorgen voor je Baby op de couveuseafdeling vind je een schat aan informatie over wat je allemaal kan doen voor je baby wanneer hij in het ziekenhuis ligt.Veel ouders vinden het fijn om in het ziekenhuis een dagboek bij te houden, of Kleine Kanjer! Babyboek voor Prematuren te gebruiken. Als je dit boek alvast bestelt voordat je gaat bevallen, weet je zeker dat je er vanaf de eerste dag in kunt schrijven. Vraag de verpleegkundigen van je baby gerust of zij zo nu en dan ook iets in het boek willen zetten!

Facebook groep

Wil je graag je verhaal kwijt aan andere ouders en hen vragen wat je allemaal te wachten staat? Of vind je het gewoon fijn om ervaringen van andere ouders te lezen? Kleine Kanjers heeft een besloten Facebook groep waar je contact kunt zoeken met mede-ouders.

In de shop

Babyboek voor Prematuren

Kleine Kanjer! Babyboek voor Prematuren

 34,95

Zorgen voor je baby op de couveuseafdeling

Zorgen voor je baby op de couveuseafdeling

 14,95

Mijlpaalkaarten voor prematuren

Kleine Kanjer! Mijlpaalkaarten voor Prematuren

 17,50