Home > Kennisbank > Dreigende vroeggeboorte > Vroeggeboorte voorkomen

Vroeggeboorte voorkomen

Een vroeggeboorte voorkomen is niet altijd mogelijk. Maar ben je zwanger en is er sprake van een dreigende vroeggeboorte, of heb je eerder een of meerdere vroeggeboortes meegemaakt en is de kans dat je opnieuw te vroeg zal bevallen verhoogd, dan zullen artsen in elk geval proberen om de geboorte zo lang mogelijk uit te stellen.Daar zijn een aantal manieren voor, zoals preventieve (soms volledige) bedrust, progesteron of een transvaginale of transabdominale cerclage.

Preventieve (bed)rust

Hoewel niet bewezen is dat (bed)rust nemen een vroeggeboorte kan voorkomen, zal je vaak worden aangeraden om in elk geval rustig aan te doen omdat het erop lijkt dat zware lichamelijke inspanning voor weeën kan zorgen.

Volledige bedrust

Bij een daadwerkelijk (acuut) dreigende vroeggeboorte zal je in sommige gevallen zelfs volledige bedrust voorgeschreven krijgen. Dit kan soms weken of maandenlang duren en is niet makkelijk, zeker niet in zo’n spannende zwangerschap. Het is dan belangrijk dat er mensen zijn die je kunnen ondersteunen, bijvoorbeeld bij de verzorging van broertjes of zusjes.

Een vroeggeboorte voorkomen

Als je minder dan 23 weken (+ 5 dagen ) of meer dan 34 weken zwanger bent, wordt er niet actief geprobeerd om de vroeggeboorte te voorkomen of de geboorte uit te stellen.Wel kan je Facebook groeplongrijpers toegediend krijgen, en om die de tijd te geven om in te werken zal je dan ook weeënremmers krijgen.

Facebook groep

Heb je te horen gekregen dat je (waarschijnlijk) te vroeg gaat bevallen en wil je graag aan andere ouders vragen wat je allemaal te wachten staat? Of vind je het fijn om ervaringen van andere ouders te lezen? Kleine Kanjers heeft een besloten Facebook groep waar je contact kunt zoeken met mede-ouders.

In de shop

Babyboek voor Prematuren

Kleine Kanjer! Babyboek voor Prematuren

 34,95

Zorgen voor je baby op de couveuseafdeling

Zorgen voor je baby op de couveuseafdeling

 14,95

Mijlpaalkaarten voor prematuren

Kleine Kanjer! Mijlpaalkaarten voor Prematuren

 17,50