Weeënremmers

Als een geboorte zich aandient tussen de 24 en de 34 weken proberen artsen, als dit nog mogelijk is, de bevalling uit te stellen met weeënremmers. Voor en na deze termijn is het meestal niet zinvol om de bevalling met medicatie te proberen tegen te houden.

Helaas lukt het uitstellen van de bevalling met weeënremmers vaak niet meer dan een paar uur of een paar dagen, hoewel er uitzonderingen zijn waarbij de weeën volledig verdwijnen. Deze extra tijd wordt gebruikt om ervoor te zorgen dan de conditie van je baby en van jou zo optimaal mogelijk is. Er kunnen longrijpers (corticosteroïden) worden toegediend, en als dat nodig is zal je naar een academisch ziekenhuis worden overgeplaatst.

Soms worden weeënremmers gegeven terwijl er (nog) geen weeënactiviteit is waargenomen. Bijvoorbeeld bij voortijdig gebroken vliezen.

Weeënremmers zijn middelen (tocolytica) die een ontspannend effect hebben op het spierweefsel van de baarmoeder en de samentrekkingen van de baarmoeder remmen. Ze zijn bedoeld om de weeënactiviteit te verminderen of te stoppen en worden meestal gedurende maximaal 48 uur gegeven, omdat uit onderzoek is gebleken dat het effect niet groter is wanneer de middelen langer worden toegediend.

Meest gebruikte weeënremmers

Weeënremmende medicatie kan via een infuus, een smelttablet of een zetpil worden toegediend. Voorbeelden zijn indometacine (Indocid®), wat d.m.v. een zetpil wordt toegediend. Fenoterol (Partusisten®) krijg je via een infuus. Ook kunnen atosiban (Tractocile®) en nifedipine (Adalat®) als weeënremmer worden gebruikt. Atosiban wordt met een infuus toegediend en nifedipine als een smelttablet onder de tong.

Bijwerkingen

Het toedienen van weeënremmers kan bijwerkingen hebben. Je kunt last krijgen van hoofdpijn, opvliegers en transpiratie, misselijkheid en braken, een opgejaagd gevoel, hartkloppingen, hartbonzen, en trillen van je handen en voeten. Ook je baby kan door deze medicijnen tijdelijk een verhoogde hartslag krijgen.

Soms worden er geen weeënremmers gegeven

Wanneer je minder dan 23 weken zwanger bent, krijg je meestal geen weeënremmers omdat dit niet zinvol blijkt te zijn. Baby’s die voor 24 weken worden geboren, worden in Nederland niet actief behandeld. Over het algemeen kan een bevalling met behulp van weeënremmers maar enkele uren worden uitgesteld, niet lang genoeg om de termijn van 24 weken te halen.

Hoe tegenstrijdig het ook lijkt en hoe moeilijk dit ook is, zal je in deze gevallen over het algemeen thuis moeten afwachten of de bevalling doorzet of niet. In sommige gevallen, bijvoorbeeld wanneer je ziek bent of vanwege andere complicaties in de gaten moet worden gehouden of behandeld, zal je worden overgeplaatst naar een academisch ziekenhuis.

Na 34-36 zwangerschapsweken is de overlevingskans van kinderen zodanig groot dat het over het algemeen niet noodzakelijk meer is om de geboorte uit te proberen te stellen met medicijnen.

In de shop

Babyboek voor Prematuren

Kleine Kanjer! Babyboek voor Prematuren

 34,95

Zorgen voor je baby op de couveuseafdeling

Zorgen voor je baby op de couveuseafdeling

 14,95

Mijlpaalkaarten voor prematuren

Kleine Kanjer! Mijlpaalkaarten voor Prematuren

 17,50