Home > Kennisbank > Emoties als je baby prematuur geboren is > Contact met andere ouders op de afdeling

Contact met andere ouders op de afdeling

Hoewel je vaak een beetje in je eigen wereldje leeft en misschien weinig behoefte hebt aan contact met buitenstaanders, kom je er toch mee in aanraking; andere ouders op de afdeling. Mensen die in hetzelfde schuitje zitten, omdat hun baby (veel) te vroeg geboren is, ernstig ziek is of om een andere reden op de couveuseafdeling is opgenomen. Ouders die ook in spanning leven, verdriet hebben en angst voelen, net als jij.

Niet vanzelfsprekend

Toch is contact tussen ouders op de afdeling (of in het Ronald McDonaldhuis) niet vanzelfsprekend goed contact. Dat is niet vreemd. Allemaal leef je in je eigen ‘cocon’. Je bent bezig met je eigen verdriet en angst en hebt genoeg aan je hoofd om de verhalen van andere ouders daar bij te hebben.

Het kan zelfs zijn dat je jaloers bent op andere ouders (omdat het lijkt of jouw baby veel zieker is en al veel langer is opgenomen dan die van hen), of zij juist op jou. Of dat je iets vindt van wat andere ouders doen. De ouders van Bas komen altijd maar zo kort… Gaan ze nu alweer weg?

Dit is helemaal niet vreemd, en heeft te maken met de onzekerheid die elke ouder van een prematuur voelt. Gaat hij het redden? Komt het allemaal wel goed? Juist omdat je je als ouder van een ziek of te vroeg geboren baby zo machteloos kunt voelen, wil je er alles aan doen om te laten zien dat je een goede, betrokken ouder bent.

Iedereen beleeft deze periode op zijn of haar eigen manier

Probeer niet onzeker te worden van deze gevoelend. Iedereen doet de dingen op zijn eigen manier. Doe dus waar jij je goed bij voelt en laat je niet beïnvloeden door wat anderen misschien van je zullen denken. Zij weten niet waarom jij bepaalde keuzes maakt en andersom geldt dat ook. Misschien hebben de ouders van Bas thuis bijvoorbeeld nog wel twee kinderen die hun zorg en aandacht nodig hebben.

Misschien ben je zelf heel erg moe en zou je je beter voelen als je een dag(deel) niet naar het ziekenhuis zou gaan zodat je een paar uur slaap in kunt halen en aan kunt sterken. Neem die tijd, want je baby heeft je nodig en het is belangrijk dat je zo goed mogelijk voor jezelf zorgt zodat je er ook voor je kind kunt zijn. Voel je niet opgelaten tegenover andere ouders (of misschien zelfs het ziekenhuispersoneel), want iedereen beleeft deze periode op zijn eigen manier.

Luister en praat over je gedachten en gevoelens

Heb je wel behoefte aan contact met andere ouders en is dat wederzijds, probeer dan aandacht en ruimte te hebben voor elkaar. Luister aandachtig naar het verhaal van de andere ouders en wissel gedachten en gevoelens uit. Zijn er dingen waar je mee zit, maar durf je ze niet goed te uiten, omdat je bang bent dat het vreemd is, probeer het dan toch eens voorzichtig te delen. De kans is groot dat jullie met dezelfde dingen worstelen.

facebook groep

Wil je je verhaal kwijt of wil je graag contact met andere prematuurouders? Kleine Kanjers heeft een besloten Facebook groep waar je contact kunt zoeken met mede-ouders, die precies weten wat jij meemaakt en hoe je je voelt.

In de shop

Babyboek voor Prematuren

Kleine Kanjer! Babyboek voor Prematuren

 34,95

Zorgen voor je baby op de couveuseafdeling

Zorgen voor je baby op de couveuseafdeling

 14,95

Mijlpaalkaarten voor prematuren

Kleine Kanjer! Mijlpaalkaarten voor Prematuren

 17,50