Home > Kennisbank > Emoties als je baby prematuur geboren is > Medisch dossier opvragen bij het ziekenhuis

Medisch dossier opvragen bij het ziekenhuis

Het doorlezen van het medisch dossier van het ziekenhuis kan een goede manier zijn om alle puzzelstukjes weer op hun plek te laten vallen en alles wat jullie is overkomen te verwerken.

Niet alleen het dossier van je baby kan je helpen bij de verwerking van alles wat er gebeurd is. Misschien ben je zelf ook ziek geweest, dan kan het ook heel goed zijn om je eigen dossier op te vragen.

Zeker als je je weinig meer van de eerste dagen kunt herinneren, bijvoorbeeld doordat je zwangerschapsvergiftiging hebt gehad of een keizersnede onder volledige narcose hebt ondergaan.

Het dossier lezen kan helpen bij de verwerking

“Mijn ervaring is dat het lezen van je dossiers enorm kan helpen bij de verwerking. Toen mijn zoon ongeveer een half jaar oud was, heb ik onze dossiers opgevraagd bij het ziekenhuis. Bij het doorlezen ontdekte ik steeds weer dingen die ik me, doordat ik erg ziek was geweest, totaal niet kon herinneren.

Toen mijn zoon al 3 jaar was, kocht ik het Babyboek voor Prematuren. Bij het invullen kon ik het dossier goed gebruiken om zo veel mogelijk details terug te vinden. De meeste dingen stonden genoteerd, of kon ik herleiden uit onze dossiers. Ook het invullen van dit boek heeft me enorm geholpen bij de verwerking van alles wat we hadden meegemaakt.”

Zeker wanneer je net thuis bent, en uit de achtbaan van de NICU bent gestapt, is het niet vreemd als je geen of weinig details van de opname meer herinnert. Alles is misschien in een waas aan je voorbij gegaan.

Dat is niet zo raar, want het is nogal niet niks wat je hebt meegemaakt. Het kan best een tijd duren voordat je er überhaupt aan toe bent om alles een plekje te gaan geven, misschien wel maanden. Je hebt een hele tijd in de overlevingsmodus geleefd en misschien doe je dat nu je baby thuis is nog steeds.

Recht op inzage in je medisch dossier

Iedere patiënt in Nederland heeft heeft recht op inzage in zijn medisch dossier en dat geldt ook voor het dossier van je kind. Dit recht is vastgelegd in artikel 456 van de Wet op de Geneeskundige Behandelingsovereenkomst (WGBO): “De hulpverlener verstrekt aan de patiënt desgevraagd zo spoedig mogelijk inzage in en afschrift van de bescheiden”. De zorgverlener is verplicht om patiënten hierbij zo goed mogelijk begeleiden.

Hoe vraag je het medisch dossier op

Wanneer je een kopie van het medisch dossier van jezelf en/of van je kind wilt opvragen, doe je dit via het ziekenhuis waar jij en je baby waren opgenomen. Je kunt telefonisch of schriftelijk een kopie opvragen, of bij sommige ziekenhuizen online via een formulier.

Dat verschilt per ziekenhuis, dus het beste kun je daarvoor even op de site kijken van het ziekenhuis waar jij en/of je baby was/waren opgenomen. Sommige ziekenhuizen brengen hiervoor kosten in rekening.

Als er dingen in het dossier niet kloppen, heb je het recht om (delen) te laten wijzigen, of om je dossier te laten vernietigen voordat de wettelijke bewaartermijn van 15 jaar is verlopen.

Als inzage geweigerd wordt

Het ziekenhuis mag in principe alleen weigeren om een kopie van je dossier te geven wanneer een derde persoon hiervan schade zou kunnen ondervinden. In alle andere gevallen heb je altijd recht op inzage en een afschrift van je medisch dossier.

Wil je iets in het dossier laten wijzigen of vernietigen? Een ziekenhuis mag dit alleen weigeren als de informatie noodzakelijk is voor verdere behandeling, of van belang is voor anderen. Bijvoorbeeld bij patiënten met een erfelijke ziekte, waarbij de informatie van belang is voor familieleden.

Als een ziekenhuis ten onrechte niet mee wil werken, kan je naar je rechten verwijzen zoals die zijn vastgelegd in de WGBO. Blijft je ziekenhuis hardnekkig weigeren, kan je een klacht indienen en in uiterste gevallen kun je zelfs naar de rechter stappen om inzage af te dwingen.

In de shop

Babyboek voor Prematuren

Kleine Kanjer! Babyboek voor Prematuren

 34,95

Zorgen voor je baby op de couveuseafdeling

Zorgen voor je baby op de couveuseafdeling

 14,95

Mijlpaalkaarten voor prematuren

Kleine Kanjer! Mijlpaalkaarten voor Prematuren

 17,50