Home > Kennisbank > Medicatie en vaccinaties na een vroeggeboorte

Medicatie en vaccinaties na een vroeggeboorte

Met medicatie en vaccinaties kunnen ziekten en/of de gevolgen van ziekten behandeld en voorkomen worden. Sommige infectieziektes kunnen grote gevolgen hebben, daarom worden kinderen hier soms tegen gevaccineerd. Wanneer een kind eenmaal ziek is, kan het met medicatie worden behandeld.


Medicatie

In het ziekenhuis zal je baby waarschijnlijk verschillende soorten medicatie krijgen toegediend. Misschien wel meerdere tegelijk, of op verschillende momenten. Deze middelen worden over het algemeen via infuus of lange lijn (CVL) toegediend. Welke medicatie het meest gebruikt wordt, kun je terugvinden in de lijst met meest gebruikte medicijnen.

Vaccinaties

Door iemand te vaccineren, wordt ervoor gezorgd dat zijn weerstand wordt verhoogd of dat hij zelfs onvatbaar (immuun) wordt voor bepaalde infectieziektes. Er zijn twee manieren van vaccineren, actieve en passieve immunisatie.

Bij actieve immunisatie worden er gedode of verzwakte micro-organismen van ziekteverwekkers, of producten daarvan geïnjecteerd. Deze entstoffen zijn bewerkt zodat ze geen ziekteverwekkende eigenschappen meer hebben. Hierdoor komen er antistoffen tegen de ziekte in het bloed.

Daarnaast is er de passieve immunisatie, waarbij een concentraat van gezuiverde antistoffen wordt geïnjecteerd, een antiserum. Dit wordt uit bloed van dieren of mensen (immunoglobulinen) gehaald die besmet zijn met bepaalde ziekteverwekkers, waardoor het veel antistoffen tegen de ziekteverwekker bevat.

Welke vaccinaties krijgen te vroeg geboren baby’s?

Er zijn verschillende vaccinaties die je te vroeg geboren baby kan krijgen. Om te beginnen worden alle baby’s in Nederland standaard ingeënt volgens het Rijksvaccinatieprogramma van het RIVM, tenzij de arts anders aangeeft om medische redenen, of als ouders geen toestemming willen geven.

Daarnaast kunnen kinderen op aanraden van de kinderarts vaccinaties krijgen tegen het RS-virus, en de zogenaamde griepprik die beschermt tegen het influenzavirus.

In de shop

Babyboek voor Prematuren

Kleine Kanjer! Babyboek voor Prematuren

 34,95

Zorgen voor je baby op de couveuseafdeling

Zorgen voor je baby op de couveuseafdeling

 14,95

Mijlpaalkaarten voor prematuren

Kleine Kanjer! Mijlpaalkaarten voor Prematuren

 17,50