Home > Kennisbank > Naar huis met je te vroeg geboren baby

Naar huis met je te vroeg geboren baby

Eindelijk is het zo ver, je mag naar huis met je premature baby. Je baby is mogelijk nog behoorlijk prematuur als je hem mee naar huis neemt; sommige baby’s zijn daar al klaar voor tussen week 34 en 35.

Eindelijk naar huis!

Als je baby nog prematuur is wanneer hij mee naar huis mag, zal hij gevoeliger en fragieler zijn dan een gezonde, voldragen baby. Het is belangrijk dat je hem ook zo behandelt. Dat geldt ook voor premature baby’s die de uitgerekende datum al bereikt hebben.

Hou je baby dicht bij je

Het is voor je baby nog steeds heel fijn om dicht tegen je aan gehouden te worden, misschien meer dan je had verwacht. Hij heeft je steun nodig bij de ontwikkeling van meer fysieke kracht en het is natuurlijk voor je kleine baby dat hij het meest op zijn gemak is wanneer hij dicht bij jouw warme lichaam is, met jouw vertrouwde geur en aanraking, en het geluid van je hartslag.

Je zal misschien verbaasd zijn hoeveel tijd een aandacht zo’n jong maar snel ontwikkelende baby van je vraagt. Neem daarom zo veel hulp aan als je maar kunt, voor boodschappen, koken, huis­houdelijk werk en de eventuele zorg voor andere kinderen, zodat jij je op je baby kunt concentreren.

Voorzichtig met bezoek

Geef je baby de tijd om aan zijn thuis gewend te raken en vraag mensen die graag op bezoek willen komen om je eerst wat tijd te geven om te settelen. Vooral als zij of hun kinderen hoesten of verkouden zijn. Leg hen uit dat kleine baby’s erg kwetsbaar zijn voor infecties.

Je baby thuis voeden

Het voedingspatroon van je baby kan onvoorspelbaar zijn en hij zal zeker niet de hele nacht doorslapen. In het begin zal je gevraagd worden om hem wakker te maken als hij te lang slaapt, om er zeker van te zijn dat hij per etmaal genoeg te eten krijgt.

Als je baby in het ziekenhuis een regelmatig voedings- en slaappatroon had, kan dat veranderen wanneer hij thuiskomt. Je baby kan de eerste paar dagen thuis flink van slag raken en zal misschien vaker dan gewoonlijk gevoed willen worden.

Het kan goed zijn om na het voeden nog melk af te kolven, totdat de zuigkracht van je baby groot genoeg is om de borst zelf helemaal leeg te drinken.

Breng je baby voorzichtig in aanraking met nieuwe ervaringen

Omdat je baby nog erg klein is, kan hij zich gemakkelijk overweldigd voelen. Daarom is het belangrijk dat je op een sensitieve manier met hem omgaat. Als er te veel om hem heen gebeurt, kan hij overprikkeld en oververmoeid raken.

Zorg daarom voor rust en regelmaat. Dat helpt hem niet alleen om beter te slapen, maar ook om wakker te worden als hij eten nodig heeft of toe is aan sociaal contact.

Uit: Zorgen voor je baby op de couveuseafdeling

In de shop

Babyboek voor Prematuren

Kleine Kanjer! Babyboek voor Prematuren

 34,95

Zorgen voor je baby op de couveuseafdeling

Zorgen voor je baby op de couveuseafdeling

 14,95

Mijlpaalkaarten voor prematuren

Kleine Kanjer! Mijlpaalkaarten voor Prematuren

 17,50