Home > Kennisbank > Naar huis met je te vroeg geboren baby > Wel of geen kinderopvang als je weer aan het werk gaat?

Wel of geen kinderopvang als je weer aan het werk gaat?

Wanneer je baby verder gezond is, zijn er weinig bezwaren om hem naar de kinderopvang te brengen, maar toch zijn er wat dingen om te overwegen.

Als het moment in zicht komt dat je weer aan het werk moet, ga je ook nadenken over kinderopvang. Hoewel je er tijdens je zwangerschap hoogstwaarschijnlijk al over na hebt moeten denken, omdat je je kind(eren) hebt moeten aanmelden bij een kinderopvangbureau, is alles nu misschien anders.

Kinderopvang en het RS-virus

Zeker als het virusseizoen in volle gang is en je kwetsbare baby moet worden opgevangen in de periode waarin het RS-virus de ronde doet (september tot en met april), kan het spannend zijn om je baby naar de opvang te brengen. Overleg met de kinderarts wat die de best optie vindt en zoek uit wat jullie mogelijkheden zijn.

Wat je voorkeur heeft, een gastouder of een kinderdagverblijf, is persoonlijk. Kies de opvang waar jij je goed bij voelt.

Kinderopvang na een moeilijke start

Het kan verstandig zijn om vooraf bij de kinderopvang aan te geven wat je wensen zijn en dat je kindje een moeizame start heeft gehad.

Sommige ouders vinden het bijvoorbeeld fijn om hun baby op een sensormat te laten slapen (die geeft een signaal als het kindje stopt met ademhalen). Bij een goede kinderopvang moet dat mogelijk zijn.

Er zijn ook kinderen met speciale behoeften, zoals een prikkelvrije omgeving bij het drinken van de fles, of die moeite hebben met zelf drinken en eten door alles wat ze mee hebben gemaakt in de ziekenhuisperiode.

Geef dat allemaal aan bij de aanmelding, zodat het voor jou, maar vooral voor je kindje zo prettig mogelijk is op de opvang.

Gespecialiseerde kinderopvangcentra

Er komen steeds meer kinderopvangcentra die gespecialiseerd zijn in kinderen met een medische achtergrond. Wellicht is het een idee om eens te kijken of die mogelijkheid er bij jullie in de buurt is.

In de shop

Babyboek voor Prematuren

Kleine Kanjer! Babyboek voor Prematuren

 34,95

Zorgen voor je baby op de couveuseafdeling

Zorgen voor je baby op de couveuseafdeling

 14,95

Mijlpaalkaarten voor prematuren

Kleine Kanjer! Mijlpaalkaarten voor Prematuren

 17,50