Home > Kennisbank > Naar huis met je te vroeg geboren baby > ToP fysiotherapeut: begeleiding thuis

ToP fysiotherapeut: begeleiding thuis

Als je de eerste periode thuis ondersteuning kunt gebruiken, kan je begeleiding krijgen van een ToP fysiotherapeut.

Want eindelijk is het zover en mag je te vroeg geboren kind met je mee naar huis. Een enorme mijlpaal, maar ook een moment waarop je als ouder behoorlijk onzeker kunt raken. Want hoewel je baby al een stuk groter en sterker is dan bij de geboorte, is thuis alles heel anders dan in het ziekenhuis. Nu zijn er geen verpleegkundigen meer die je kunnen helpen en waar je je vragen aan kunt stellen.

Je taal van je baby leren verstaan

Al vanaf zijn geboorte kan een kind duidelijk maken hoe het met hem gaat en wat hij nodig heeft. Dit doet hij o.a. met geluiden, gezichtsuitdrukkingen en allerlei motorische gedragingen, maar bijvoorbeeld met zijn kleur. De ToP kinderfysiotherapeut kijkt tijdens het ToP programma samen met ouders naar wat het gedrag van hun kind betekent en hoe zij het kind kunnen helpen zich ontspannen te ontwikkelen.

De ToP fysiotherapeut kijkt met je mee in dagelijkse situaties

Dit beperkt zich niet tot het kijken naar de motorische ontwikkeling van het kind. De therapeut kijkt breed met de ouders mee, in allerlei dagelijkse situaties. Bijvoorbeeld een verzorgingsmoment of speelmoment, afhankelijk van in welke situatie de behoefte van de ouders ligt om samen naar hun kind te kijken. De therapeut maakt tijdens de begeleiding gebruik van de zogenaamde ‘strength-based’ benadering.

Dat houdt in dat de therapeut uitgaat van wat het kind al wél kan om vanuit daar het kind verder te helpen. Vanuit deze sterke kanten van het kind, maar ook van de ouder, wordt het kind stap voor stap geholpen om zich op een ontspannen manier te ontwikkelen. Om ouders te helpen zich de informatie na een huisbezoek goed te kunnen herinneren, wordt gebruik gemaakt van fotoverslagen van zowel de ouders als van het kind.

Het kan zijn dat je een vraag hebt die buiten de expertise van de therapeut ligt. Ook dan helpt de ToP kinderfysiotherapeut. Door mee te denken en door het inschakelen van extra zorg wanneer dat nodig is.

Dagboek van een ToP fysiotherapeut

Esther, een van de ToP fysiotherapeuten die werkt in de regio Amsterdam, schreef twee gastblogs voor ons waarin ze vertelt hoe een dag in haar werk eruitziet:


Meer informatie over het ToP programma

ToP fysiotherapeutOm ouders te helpen om hun kind te ondersteunen in de ontwikkeling, zijn er in Nederland speciaal opgeleide kinderfyiotherapeuten aan het werk die het zogenaamde ToP programma uitvoeren bij gezinnen met een te vroeg geboren kind, geboren onder de 32 weken zwangerschapsduur.

Het ToP programma bestaat uit twaalf huisbezoeken die na thuiskomst uit het ziekenhuis verdeeld worden over het eerste levensjaar van het kind. Voor verdere informatie zie www.top-eop.nl.

In de shop

Babyboek voor Prematuren

Kleine Kanjer! Babyboek voor Prematuren

 34,95

Zorgen voor je baby op de couveuseafdeling

Zorgen voor je baby op de couveuseafdeling

 14,95

Mijlpaalkaarten voor prematuren

Kleine Kanjer! Mijlpaalkaarten voor Prematuren

 17,50