Home > Kennisbank > Naar huis met je te vroeg geboren baby > Uitgestelde kraamzorg of couveusenazorg

Uitgestelde kraamzorg of couveusenazorg

Als je baby tot 10 dagen na de geboorte in het ziekenhuis heeft moeten verblijven, kun je gebruik maken van uitgestelde kraamzorg of couveusenazorg. Of dit vergoed wordt is dit afhankelijk van waar en hoe je verzekerd bent. Neem hierover contact op met je eigen zorgverzekeraar. Het is prettig om dit alvast op tijd te doen, zodat je niet wordt overvallen door het nieuws dat je baby naar huis mag, wat soms heel onverwachts kan komen.

Uitgestelde kraamzorg is geen gewone kraamzorg

Couveusenazorg of uitgestelde kraamzorg is niet hetzelfde als de reguliere kraamzorg. Er komt dus niet een week lang een kraamverzorgende in huis om je huishouden in goede banen te leiden en je lekker in de watten te leggen.

Deze nazorg is vooral bedoeld om je wat meer vertrouwen te geven na de thuiskomst van je baby. Je krijgt tips en handvatten voor de verzorging van je kindje thuis. Want, hoewel je misschien in het ziekenhuis al heel veel zelf deed en hebt geleerd, thuis is het toch weer anders. Bovendien is een extra paar handen nooit verkeerd. Zeker als het gaat om een meerling of als er al meerdere kinderen in het gezin zijn.

Niet iedereen wil gebruik maken van couveusenazorg of uitgestelde kraamzorg. Sommige ouders vinden de extra ondersteuning in het begin prettig, maar anderen vinden het juist heerlijk om eindelijk samen in alle rust met hun baby thuis te zijn. Dit is een persoonlijke keuze en afweging die je zelf moet maken.

Thuisbegeleiding van een ToP fysiotherapeut

De thuiskomst van je baby is een moment waarop je als ouder behoorlijk onzeker kunt raken. Want hoewel je baby al een stuk groter en sterker is dan bij de geboorte, is thuis alles heel anders dan in het ziekenhuis. Nu zijn er geen verpleegkundigen meer die je kunnen helpen en waar je je vragen aan kunt stellen. Als je de eerste periode thuis ondersteuning kunt gebruiken, kan je gebruikmaken van thuisbegeleiding door een ToP fysiotherapeut.

In de shop

Babyboek voor Prematuren

Kleine Kanjer! Babyboek voor Prematuren

 34,95

Zorgen voor je baby op de couveuseafdeling

Zorgen voor je baby op de couveuseafdeling

 14,95

Mijlpaalkaarten voor prematuren

Kleine Kanjer! Mijlpaalkaarten voor Prematuren

 17,50