Home > Kennisbank > Naar huis met je te vroeg geboren baby > Verlengd zwangerschapsverlof: als je verlof voorbij is

Verlengd zwangerschapsverlof: als je verlof voorbij is

Als je verlof voorbij is, heb je misschien recht op verlengd zwangerschapsverlof. Sinds december 2014 is de ‘couveuseregeling’ van kracht, bedoeld voor moeders waarvan hun baby langdurig in het ziekenhuis heeft gelegen.

Misschien moet je al aan het werk en zie je het nog helemaal niet ziet zitten om weer aan het werk te gaan, of misschien ligt je baby zelfs nog in het ziekenhuis. Of misschien ben je zelf nog lichamelijk aan het herstellen, wanneer je bijvoorbeeld pre-eclampsie, eclampsie en/of HELLP hebt gehad.

Als je nog niet in staat bent om aan het werk te gaan, is er de mogelijkheid om verlengd bevallingsverlof te krijgen: de couveuseregeling.

Ziekmelden

Als je hier gebruik van wil maken, moet je je ziekmelden bij je werkgever. Doe dat meteen en ga niet eerst ‘proberen’ te werken om te kijken of het gaat! Wanneer je weer aan het werk gaat, word je afgemeld voor je bevallingsverlof. Als je je daarna toch weer ziekmeldt, ga je de ‘gewone’ ziektewet in, maar jij bent ziek als gevolg van je zwangerschap of bevalling.

De regels hierover zijn afhankelijk van de oorzaak van je ziekte. Meer hierover vind je op de site van het UWV.

Oproep keuringsarts van het UWV

Nadat je bent ziek gemeld krijg je een oproep van zowel de ARBO-arts van je werkgever als de arts van het UWV. Die laatste beslist of jouw ziekte veroorzaakt is door zwangerschap of bevalling.

In dat geval vergoedt het UWV jouw salaris. Als de UWV-arts van mening is dat jouw ziekte niet door je zwangerschap of bevalling is veroorzaakt, kom je in de ‘gewone’ ziektewet terecht.

Bereid je voor op het gesprek

Belangrijk in het eerste gesprek met de arts van het UWV (wat vaak in eerste instantie telefonisch zal zijn), is dat je aangeeft dat jij nog niet in staat bent om te werken. Dat kan zowel om fysieke redenen zijn als mentale.

De zorgen om de gezondheid van je kindje leveren jou stress op waardoor je nog niet in staat bent om weer normaal te functioneren. Maar de gezondheid van je kind op zich zal het UWV (in de gevallen die bij ons bekend zijn) niet als zwangerschaps- of bevallingsgerelateerd zien.

Bereid je hierop voor! Naar aanleiding van dit eerste gesprek, wat vaak plaatsvindt op een moment dat je het niet verwacht, wordt jouw geval beoordeeld. Het is dus handig om van tevoren alvast op papier te zetten wat jouw klachten precies zijn en waarom je jezelf nog niet in staat acht om te werken.

Tips voor het gesprek met de keuringsarts

Op de site van KRO-NCRV vonden we een mooi overzicht met tips van juridisch adviseur John Eshuis, voor wanneer je naar de keuringsarts van het UWV moet. De belangrijkste tip is: ga nooit alleen!

In dit filmpje van ‘de Monitor’ adviseur Eshuis zijn belangrijkste tips samen:

 

Verlengd zwangerschapsverlof: de couveuseregeling

De ‘couveuseregeling’ is sinds december 2014 van kracht. Als je kind na de geboorte wordt opgenomen, gaan je tien weken bevallingsverlof in op het moment dat je kind naar huis komt. In deze blogpost gaan wij dieper op dit onderwerp in: Uitbreiding bevallingsverlof bij ziekenhuisopname kind: de ‘couveuseregeling’. Wat betekent dit precies?

Jammer genoeg levert deze couveuseregeling niet op wat iedereen er van gehoopt en verwacht had. Een stukje van de site van de Vereniging van Care4Neo:

Verlengd zwangerschapsverlof, korter kunnen we het niet maken

“Einde aan te kort zwangerschapsverlof voor moeders van couveusekinderen”, zo luidde het persbericht dat Care4Neo uitstuurde nadat de Eerste kamer de wet ‘Modernisering regelingen voor verlof en arbeidstijden’ had aangenomen, nu bijna een jaar geleden.

Wat waren we blij en trots dat er na een jarenlange lobby een regeling was getroffen. We waren blij voor alle moeders die na 1 januari 2015 te vroeg zouden bevallen, want de wet maakte een einde aan de veelvoorkomende situatie dat zij alweer (bijna) aan het werk moesten als hun baby uit het ziekenhuis werd ontslagen. Dat is immers veel te snel.

Maar wat een teleurstelling is het als je hoort hoe er met de uitgangspunten van de wet wordt omgegaan. Wij als VOC krijgen namelijk steeds meer signalen en concrete berichten van maatschappelijk werkers en van moeders zelf dat zij, ondanks de nieuwe wet, geen extra verlof krijgen toegewezen.

Dat is het gevolg van een ingewikkelde rekenmethode die door uitvoeringsinstantie UWV gehanteerd wordt en die voor betrokken moeders vaak bijzonder ongunstig uitpakt.”

Meer informatie vind je op de site van Care4Neo.

In de shop

Babyboek voor Prematuren

Kleine Kanjer! Babyboek voor Prematuren

 34,95

Zorgen voor je baby op de couveuseafdeling

Zorgen voor je baby op de couveuseafdeling

 14,95

Mijlpaalkaarten voor prematuren

Kleine Kanjer! Mijlpaalkaarten voor Prematuren

 17,50