Home > Kennisbank > De NICU

De NICU

Wanneer je baby te vroeg, ziek of veel te klein wordt geboren, wordt hij opgenomen op de NICU: de couveuseafdeling of afdeling neonatologie. Er zijn verschillende afdelingen binnen de neonatologieafdeling, de Medium Care (MC), de High Care (HC) en de Intensive Care (IC). Op welke afdeling je baby komt is afhankelijk van de zorg die nodig is. Baby’s die na de geboorte intensieve zorg nodig hebben, worden opgenomen op de IC: de NICU (Neonatale Intensive Care Unit) ook wel de ICN (Intensive Care Neonatologie) genoemd.

De meeste ziekenhuizen in Nederland hebben een High Care en een Medium Care afdeling. Er zijn 10 (waarvan 8 academische) ziekenhuizen met een NICU.

De NICU

De 10 ziekenhuizen in Nederland met een NICU zijn het Maxima Medisch Centrum in Veldhoven en de Isalakliniek in Zwolle, plus de academische ziekenhuizen: het AMC en VUmc in Amsterdam, het Erasmus MC-Sophia in Rotterdam, het LUMC in Leiden, het Maastricht UMC+, het Radboud UMC in Nijmegen, het UMC Groningen en het UMC Utrecht, locatie WKZ. Wanneer baby’s in streekziekenhuizen geboren worden en specialistische behandeling nodig hebben, worden zij doorverwezen naar een van deze ziekenhuizen.

Op de NICU worden baby’s opgenomen die zijn geboren vanaf een zwangerschapsduur van 24 weken, baby’s die ernstig ziek zijn en/of die ernstige aangeboren afwijkingen hebben.

Op deze afdeling ligt je baby in een couveuse en worden de hartslag, ademhaling, bloeddruk en het zuurstofgehalte (saturatie) bewaakt via de monitor. Hiervoor wordt om het handje of voetje een bandje met een rood lampje bevestigd. Dit is de saturatiemeter, hiermee wordt het zuurstofgehalte in het bloed gemeten. Op de buik en borst worden plakkers vastgemaakt die de hartactie en ademhaling registreren. Als dat nodig is kan de ademhaling ondersteund of overgenomen worden, de bloeddruk ondersteund worden, infuustherapie gegeven worden en de hersenfuncties bewaakt worden. Op deze afdeling staat daarom vaak erg veel apparatuur rond het bed.

Een opname op de NICU is als een rit in een achtbaan en heel intensief voor zowel de baby als voor de ouders. Als ouder kom je vaak plotseling in een totaal onbekende wereld terecht. Hierin word je begeleid door een team van zorgverleners, zoals artsen, verpleegkundigen en maatschappelijk werkers. Rust en comfort van je baby zijn nu het allerbelangrijkste.

High Care

Baby’s die geen Intensive Care zorg (meer) nodig hebben gaan van de NICU naar de High Care afdeling. Maar ook bijvoorbeeld baby’s met neurologische problemen of die langdurig ademhalingsondersteuning nodig hebben kunnen op de HC worden opgenomen.

Op deze afdeling ligt je baby in een couveuse of in een warmtebedje. De hartslag, ademhaling, bloeddruk en het zuurstofgehalte worden bewaakt via de monitor. De nadruk ligt hier op groei, rust, voeding en comfort. Ouders worden steeds zelfstandiger gemaakt in de zorg voor hun baby.

Nu je baby van de NICU af is, krijg je als ouder vaak meer tijd en ruimte voor jezelf en kan je de vaak intensieve periode van de NICU gaan verwerken. Eventueel met ondersteuning van maatschappelijk werk.

Medium Care

Wanneer een baby stabiel is op de High Care en bijna zo ver is dat hij naar huis mag, verhuist hij van de High Care naar de Medium Care. Ook worden hier baby’s opgenomen die zijn geboren met een zwangerschapsduur vanaf 32 weken en met een minimaal gewicht van 1.500 gram, baby’s met aangeboren afwijkingen of met glucoseproblemen, baby’s die fototherapie nodig hebben of die verdacht worden van een infectie, en baby’s waarvan de moeder medicijnen heeft moeten gebruiken tijdens de zwangerschap.

Op deze afdeling ligt je baby in een normale ziekenhuiswieg. Als dat nodig is kunnen de hartslag, ademhaling, bloeddruk en het zuurstofgehalte nog steeds worden bewaakt via de monitor. De nadruk ligt op deze afdeling op groei, rust, voeding, comfort en de voorbereiding op weg naar huis. Ouders leren hun baby hier zelfstandig te verzorgen zodat zij er helemaal klaar voor zijn om naar huis te kunnen.

Het moment van naar huis gaan is nu waarschijnlijk bijna aangebroken. Er zijn een paar voorwaarden waaraan je baby moet voldoen om naar huis te kunnen. Zo moeten zijn hartslag en zuurstofgehalte stabiel zijn, zonder monitor en ondersteuning. Hij moet zichzelf op temperatuur kunnen houden en zijn voedingen zelf kunnen drinken. Als hij ook nog goed groeit en minimaal 2 kilo weegt, zal het niet lang meer duren voor hij mee naar huis mag.

Hierover beslissen de artsen. Hoewel deze laatste loodjes voor jou tergend lang kunnen duren, kan dit nieuws soms opeens onverwacht snel komen. Het is daarom goed om je nu alvast te verdiepen in de mogelijkheden van couveusenazorg en/of uitgestelde kraamzorg. Vaak kunnen ze je hier in het ziekenhuis wel iets over vertellen. Voor specifieke vragen hierover en over wat er wel en niet vergoed wordt, kan je terecht bij je zorgverzekeraar.

Couveusesuites

Steeds meer ziekenhuizen hebben tegenwoordig couveusesuites. In de couveusesuites heeft elke baby een eigen kamer, waar ouders dag en nacht bij hun baby kunnen zijn en zo veel mogelijk zelf voor hun kind kunnen zorgen.

In de shop

Babyboek voor Prematuren

Kleine Kanjer! Babyboek voor Prematuren

 34,95

Zorgen voor je baby op de couveuseafdeling

Zorgen voor je baby op de couveuseafdeling

 14,95

Mijlpaalkaarten voor prematuren

Kleine Kanjer! Mijlpaalkaarten voor Prematuren

 17,50