Home > Kennisbank > De NICU > Buidelen

Buidelen

Buidelen (of kangoeroëen) is heel belangrijk en is in het begin soms zelfs het enige wat alleen jij als ouder voor je kind kunt doen als het specialistische high tech zorg nodig heeft en in een couveuse ligt. In landen waar geen couveuses beschikbaar zijn, is dit de enige manier om baby’s warm te houden die zichzelf nog niet kunnen reguleren. Hoewel het oorspronkelijk als noodoplossing bedacht is, is de warmte van het moederlichaam niet de enige reden om met je baby te buidelen!

Buidelen heeft verschillende belangrijke voordelen voor je baby:

1. Buidelen bevordert de hechting

Wanneer een baby vlak na de geboorte van de moeder wordt gescheiden en naar de baby-afdeling wordt gebracht, en moeder en kind soms uren, soms zelfs dagen gescheiden worden, is het niet vanzelfsprekend dat er meteen een gevoel van binding is. Zeker niet wanneer de moeder een keizersnede heeft gehad onder narcose en de geboorte zelf dus niet heeft meegemaakt. Buidelen zorgt alsnog voor en goede hechting. Dit sterke gevoel van binding kan zelfs nog jaren doorwerken, zowel voor jou als voor je kind.

2. Buidelen helpt je baby om op temperatuur te blijven

Het zenuwstelsel van te vroeg geboren baby’s is nog niet klaar voor het leven in de buitenwereld. Daardoor zijn ze nog niet in staat zichzelf te reguleren. Hoe vroeger in de zwangerschap ze geboren zijn, hoe minder goed ze dit nog kunnen.

Een couveuse of een warmtebedje (met verwarmd gelmatrasje) houden je baby warm en later kan een kruik hem hierbij ondersteunen. Ook door te buidelen help je je baby om op temperatuur te blijven. Buidelen kunnen zowel mama als papa doen, maar er is extra reden voor moeders om dit te doen.

Een moederlichaam houdt het lijfje van haar baby namelijk niet alleen warm, maar past haar lichaamswarmte aan dat van haar baby aan. Wanner de lichaamswarmte van de baby een graad daalt, stijgt die van de moeder. Wanneer de baby te warm wordt, past de temperatuur van de moeder zich weer aan en daalt iets. Je moederlichaam zorgt ervoor dat je baby altijd de beste temperatuur houdt.

3. Buidelen bevordert de groei

Tijdens het buidelen hoeft je baby zijn broodnodige energie niet te gebruiken om zichzelf warm te houden. Deze energie kan hij in plaats daarvan gebruiken om te groeien en sterk te worden. Door veel te buidelen, bevorder je dus de groei van je baby.

4. Buidelen vermindert pijn en stress

Het is niet alleen het regelen van de temperatuur waarbij je je baby helpt wanneer je buidelt. Ook wanneer je baby gestrest is, kan jouw lichaam het helpen om weer rustig te worden. De hartslag van je baby past zich aan jouw kalme hartslag aan. Bovendien zorgt het huid-op-huidcontact voor de aanmaak van oxytocine, het zogenaamde knuffelhormoon.

Zo helpt jouw lichaam je baby tijdens het buidelen om rustig en ontspannen te worden, zelfs als hij nog niet weet hoe hij zichzelf kan kalmeren.

Door pijnlijke ingrepen, wanneer mogelijk, tijdens het buidelen te laten plaatsvinden, ervaart je baby minder pijn en stress. Je kan, wanneer je baby zo ver is, zelfs proberen om borstvoeding te geven tijdens pijnlijke ingrepen. Je hoeft niet bang te zijn dat je kindje voedingen daardoor met pijn gaat associëren. Je baby leert juist dat je er voor hem bent wanneer hij je nodig heeft.

5. Buidelen helpt je baby rustiger te slapen

Baby’s waar veel mee gebuideld wordt, hebben minder stress en huilen daardoor minder en slapen beter en dieper. Door buidelen voelen ze zich veilig en geborgen.

6. Buidelen vergroot de kans van slagen bij het geven van borstvoeding

Niet alleen je baby maakt tijdens het buidelen oxytocine aan, ook jouw lichaam doet dit. En dit is belangrijk, want dit hormoon speelt een grote rol bij het geven van borstvoeding. Het stimuleert de productie van moedermelk en zorgt ervoor dat de melk toeschiet wanneer de baby aangelegd wordt.

Juist wanneer je kindje nog niet zelf kan drinken is buidelen dus belangrijk. Wanneer je baby nog niet zelf kan drinken en je wilt borstvoeding geven, zal je moeten kolven. Door regelmatig te buidelen, verhoog je het oxytocineniveau in je lichaam. Hierdoor zal de melk sneller en makkelijker toeschieten en zal je meer melk kunnen kolven waardoor je een grotere voorraad aan kunt leggen en altijd genoeg voeding hebt voor je baby.

Probeer om dezelfde reden zoveel mogelijk te kolven wanneer je bij je kindje bent. En een tip: wanneer je baby eenmaal in staat is om zelf te drinken, helpt het enorm om terwijl hij uit de ene borst drinkt, de andere leeg te kolven. Zo schiet de melk veel makkelijker toe en blijft de stroom langer in stand, zo lang als je baby aan je andere borst blijft drinken. Als dit niet kan, kan het ook helpen om te kolven naast het bedje van je baby, of om tijdens het kolven naar zijn foto te kijken.

Het boek Borstvoeding geven aan je prematuur staat vol tips en informatie over dit onderwerp. Bovendien bevat dit boek handige schema’s en een kolfdagboek en borstvoedingsdagboek, die je kunnen ondersteunen bij het kolven en het geven van borstvoeding.

Buidelen heeft ook voordelen voor de ouders

Concluderend is het dus niet verrassend dat buidelen de kans op infecties vermindert en het verblijf in het ziekenhuis kan verkorten. Maar niet alleen je baby heeft er baat bij, ook voor jou zijn er vele voordelen.

Allereerst is het gewoon heel erg fijn om zo dichtbij je kind te kunnen zijn. Daarnaast geeft de aanmaak van oxytocine troost en zorgt het voor een vermindering van stress en een sterker gevoel van hechting, ook voor ouders. Je bent lange periodes achter elkaar heel close met je baby en observeert elk aspect van hem. Zijn ademhaling, de kleur van zijn huid die kan variëren, hoe hij op dingen reageert. Doordat je hem steeds beter leert kennen, zal je je steeds zekerder gaan voelen als ouder.

Wanneer het lukt om borstvoeding te geven, kan dit je als moeder een minder machteloos gevoel geven: je kunt toch iets voor je kleine baby doen. Sterker nog: je kunt je baby iets geven wat niemand anders ter wereld hem kan geven, zelfs de knapste artsen niet!

Meer lezen?

Zorgen voor je baby op de couveuseafdelingWil je meer lezen over wat je zelf voor je baby kunt doen tijdens zijn verblijf in het ziekenhuis en erna? Zorgen voor je baby op de couveuseafdeling is de Nederlandse vertaling van Caring for Your Baby in the Neonatal Unit” van Inga Warren en Cherry Bond.

Dit boek helpt je om vanaf het eerste begin een rol te spelen in de zorg voor je kind. Het begeleidt je door elke fase, van de eerste dagen op de neonatale intensive care afdeling, totdat hij klaar is om naar huis te gaan. Baby’s communiceren, ze vertellen ons op hun eigen manier hoe ze zich voelen. Zelfs de kleinste reactie kan je vertellen wat hij nodig heeft.

Door te leren verstaan wat je baby je probeert te vertellen, zal je zelfvertrouwen groeien en ben je steeds beter in staat om je kind te ondersteunen.

In de shop

Babyboek voor Prematuren

Kleine Kanjer! Babyboek voor Prematuren

 34,95

Zorgen voor je baby op de couveuseafdeling

Zorgen voor je baby op de couveuseafdeling

 14,95

Mijlpaalkaarten voor prematuren

Kleine Kanjer! Mijlpaalkaarten voor Prematuren

 17,50