Home > Kennisbank > De NICU > De couveuseperiode, verschillende fases

De couveuseperiode, verschillende fases

Hoe de couveuseperiode verloopt is afhankelijk van de termijn waarop je baby geboren is, het gewicht en zijn gezondheidstoestand.

Hoe verloopt de couveuseperiode?

In principe wordt door artsen meestal gezegd dat je ervan uit kunt gaan dat je baby ongeveer rond de uitgerekende datum naar huis kan. Soms is dat eerder, soms later, afhankelijk van eventuele complicaties en andere omstandigheden.

Fase 1: van couveuse naar warmtebedje

Je baby blijft in de couveuse totdat het zichzelf redelijk op temperatuur kan houden. Om de overstap minder groot te maken, zal je kindje vaak na de couveuse in een warmtebedje worden gelegd. Dit bedje is zo gemaakt dat de temperatuur van het matrasje ingesteld kan worden. Het is te vergelijken met een kruik, maar de warmte wordt gelijkmatiger verdeeld en de temperatuur is regelbaar.

Fase 2: van een warmtebedje naar een gewone wieg

Wanneer je baby zichzelf warm kan houden mag het naar een gewone wieg. De hartslag, ademhaling, bloeddruk en het zuurstofgehalte kunnen als dat nodig is nog steeds worden bewaakt via de monitor. Hier leer je je baby zelfstandig te verzorgen zodat je er helemaal klaar voor bent om naar huis te kunnen, want het moment van naar huis gaan is nu waarschijnlijk bijna aangebroken

Wanneer mag je baby mee naar huis?

Om mee naar huis te mogen:

  • moet de hartslag en het zuurstofgehalte van je baby stabiel zijn,
  • moet je baby zonder monitor en ondersteuning kunnen,
  • zichzelf op temperatuur kunnen houden en
  • zijn voedingen zelf kunnen drinken,
  • goed groeien en
  • minimaal 2 kilo wegen.

Wanneer je baby aan deze voorwaarden voldoet, zal het waarschijnlijk niet lang meer duren voor hij eindelijk mee naar huis mag.

De artsen beslissen daarover. Deze laatste loodjes kunnen voor ouders tergend lang duren, maar toch kan dit nieuws soms opeens onverwacht snel komen. Daarom is het verstandig om je alvast te verdiepen in de mogelijkheden van couveusenazorg en/of uitgestelde kraamzorg.

In het ziekenhuis kunnen ze je hier vaak meer over vertellen. Voor specifieke vragen hierover en over wat er wel en niet vergoed wordt, kan je terecht bij je zorgverzekeraar.

Mijlpalen in de couveuseperiode

Het is fijn om alle mijlpalen die je baby tijdens de couveuseperiode bereikt op weg naar huis te vieren. Wanneer je hij één of twee kilo weegt, van de monitor af kan, uit de couveuse en naar een echte wieg verhuist en uiteindelijk natuurlijk wanneer hij naar huis mag.

Daarvoor kan je de mijlpaalkaarten voor prematuren gebruiken, die zijn te bestellen via onze shop. Je kan er het plekje van je baby in het ziekenhuis mee versieren, ze in je plakboek plakken of ze naar jullie dierbaren sturen om hen te laten weten dat jullie kleintje weer een stapje verder is.

In de shop

Babyboek voor Prematuren

Kleine Kanjer! Babyboek voor Prematuren

 34,95

Zorgen voor je baby op de couveuseafdeling

Zorgen voor je baby op de couveuseafdeling

 14,95

Mijlpaalkaarten voor prematuren

Kleine Kanjer! Mijlpaalkaarten voor Prematuren

 17,50