Home > Kennisbank > De NICU > Fysiotherapeut: ondersteuning van de ontwikkeling

Fysiotherapeut: ondersteuning van de ontwikkeling

Tijdens de opname zal de fysiotherapeut je baby regelmatig observeren, met als doel om het in de ontwikkeling te ondersteunen. Hij zal motorisch onderzoek doen en kijken hoe je kind zich beweegt. Soms blijkt dat er extra ondersteuning van de fysiotherapeut nodig is. Die kan je baby onderzoeken en observeren om te bepalen of een behandeling mogelijk is en welke dit moet zijn.

Motorische ontwikkelingsachterstand

Veel prematuur geboren baby’s hebben een ontwikkelingsachterstand ten opzichte van hun leeftijdsgenootjes (uitgaande van de kalenderleeftijd). Daarom wordt er bij het volgen van de motorische ontwikkeling uitgegaan van de gecorrigeerde leeftijd. Vergelijk je kind daarom niet met kinderen die rond dezelfde datum à terme geboren zijn. Hoe de motorische ontwikkeling van een te vroeg geboren baby zal verlopen is vaak moeilijk te zeggen en voor ieder kind heel verschillend. De tijd zal dit moeten uitwijzen.

Blijkt je baby stimulans nodig te hebben bij het ontwikkelen van de motoriek, heeft hij een voorkeurshouding of overstrekt hij zich vaak, dan kan de fysiotherapeut hem extra ondersteuning geven. De fysiotherapeut geeft adviezen over de houding van de baby en over hoe je hem het beste kunt oppakken of vasthouden, ook voor wanneer je eenmaal thuis bent met je baby.

Voorkeurshouding

Wanneer je baby zijn hoofd steeds naar dezelfde kant draait en die houding ook blijft aanhouden, spreken we van een voorkeurshouding. Dit kan gevolgen hebben voor de vorm van de schedel, die hierdoor kan vervormen en aan één kant kan afgeplat kan raken. Daarom is het belangrijk dat een voorkeurshouding voorkomen of verholpen wordt.

De fysiotherapeut kan meekijken en geeft tips om je baby te stimuleren om de andere kant op te kijken, bijvoorbeeld door hem andersom in bed te leggen of door hem met een knuffeltje te verleiden om de andere kant op te kijken.

Is je baby eenmaal iets ouder en heeft hij een voorkeurshouding, dan is het belangrijk dat je hem veel op zijn buik legt en dat je hem vaak in de box laat spelen in plaats van langdurig in een wipstoeltje te zitten. Hoe meer je ervoor kan zorgen dat hij niet heel de tijd op zijn rug ligt, hoe beter het is.

Problemen met spieren en gewrichten

Soms worden baby’s geboren met een aangeboren afwijking waarbij ook problemen met de gewrichten en spieren een rol spelen, zoals een verminderde beweeglijkheid van de gewrichten, of vormafwijkingen. Dit kan zich onder andere uiten in een te lage of juist te hoge spierspanning.

Gezonde spieren zijn nooit volledig ontspannen, maar behouden een zekere spanning en stijfheid (tonus). Door de armen of benen van een baby op een bepaalde manier te bewegen, kan de fysiotherapeut deze spanning voelen als weerstand tegen de beweging.

Te lage spierspanning (hypotonie)

De spiertonus ontstaat door een samenwerking van verschillende gebieden in het centrale en perifere zenuwstelsel. Een stoornis in een van deze gebieden kan leiden tot een te lage spierspanning. Baby’s met een te lage spierspaninning overstrekken zich vaak, of liggen met hun armen plat tegen hun zij terwijl ze hun opgetrokken benen naar buiten laten vallen (de kikkerhouding). Ook een gebrek aan spontane beweging is een kenmerk, en baby’s met een te lage spierspanning hebben vaak een voorkeurshouding. Deze baby’s hebben meestal moeite om hun hoofd overeind te tillen en moeten goed ondersteund worden wanneer ze worden opgetild.

Te hoge spierspanning (hypertonie)

Baby’s met een te hoge spierspanning houden hun spieren juist strak gespannen. Als de baby aan de handjes omhoog wordt getrokken, komt hij meteen in een soort staande houding, waarbij hij zijn lichaam stijf houdt. Een te hoge spierspanning kan duiden op spasticiteit, maar het kan ook vanzelf weer overgaan.

Erbse-parese

Erbse-parese, of obstetrische plexus brachialis laesie, is een beschadiging van de zenuwen die vanuit de nek naar de arm lopen. Dit kan tijdens de geboorte ontstaan wanneer de schouder van de baby onder het schaambeen van de moeder blijft steken. Dit kan motorische, sensorische en trofische problemen geven. Bij motorische problemen is bewegen lastig of onmogelij, bij sensorische problemen is het gevoel in de arm verstoord. In het geval van trofische problemen ontstaat er een verschil in de doorbloeding en/of groei tussen de linker en de rechter arm.

Het verloop van de bevalling en de functieuitval van de arm zijn typerend en geven eigenlijk al meteen de doorslag in de diagnose. Een fysiotherapeut zal je baby observeren en onderzoeken en zal je adviezen geven over hoe je je baby het beste kunt oppakken en waar je allemaal op moet letten. Door een intensief traject dat bestaat uit oefeningen, kunnen gewrichtsverstijving en een verkeerd bewegingspatroon worden voorkomen.

Slijmophoping in de longen

Als een kind lange tijd aan de beademing heeft moeten liggen, kunnen (taaie) slijmophoping ontstaan in de longen, met ademhalingsproblemen als gevolg. Wanneer deze ophopingen niet worden behandeld, kan dit leiden tot pijn en infecties.

Ademhalingsfysiotherapie kan deze klachten verlichten en de baby helpen het slijm uit de longen te verwijderen. Door middel van een serie technieken maakt de fysiotherapeut het opgehoopte slijm los, dat uit de longen verwijderd wordt wanneer de baby hoest. Zo worden de bovenste luchtwegen vrijgemaakt van slijm, zodat de longen zo schoon mogelijk blijven, infecties en complicaties vermeden worden en het zuurstofgehalte in het bloed verbetert.

In de shop

Babyboek voor Prematuren

Kleine Kanjer! Babyboek voor Prematuren

 34,95

Zorgen voor je baby op de couveuseafdeling

Zorgen voor je baby op de couveuseafdeling

 14,95

Mijlpaalkaarten voor prematuren

Kleine Kanjer! Mijlpaalkaarten voor Prematuren

 17,50