Home > Kennisbank > De NICU > Na de geboorte: op de couveuseafdeling

Na de geboorte: op de couveuseafdeling

Na de geboorte wordt je baby naar de couveuseafdeling gebracht, waar hij de specifieke zorg kan krijgen die hij nodig heeft. Dat houdt in de meeste gevallen in dat hij aangesloten wordt aan een vorm van ademhalingsondersteuning. Ook wordt je baby aangesloten aan een monitor.

Daarmee worden de hartactie, ademhaling, bloeddruk, lichaamstemperatuur en het zuurstofgehalte in het bloed in de gaten gehouden. De monitor wordt zo ingesteld dat bij bepaalde waarden het alarm afgaat. De eerste keer is dit schrikken, maar de verpleegkundige zal uitleggen dat dit niet altijd iets ernstigs hoeft te betekenen.

Na de geboorte in de couveuse of een warmtebedje

Als je baby nog erg klein is en zichzelf nog niet goed op temperatuur kan houden, komt hij na de geboorte in een couveuse of warmtebedje te liggen. Je baby zal dan nog geen kleertjes dragen, maar alleen een luier om hebben.

Aangesloten aan de monitor

De de hartslag, ademhaling, bloeddruk en het zuurstofgehalte (saturatie) van je baby worden bewaakt via een monitor. Hiervoor wordt om het voetje van je baby een bandje met een rood lampje bevestigd, de saturatiemeter.

Daarmee wordt het zuurstofgehalte in het bloed gemeten. Op de buik en de borst van je baby worden drie elektrodes geplakt die via dunne snoertjes aan de monitor worden verbonden en de hartactie en ademhaling registreren.

Een infuus of centraal veneuze lijn

Als je baby nog erg klein en/of ziek is, krijgt hij na de geboorte een infuus of een lange lijn (centraal veneuze lijn, CVL). Via een infuus worden voeding, medicatie of vocht toegediend.

Een CVL wordt ingebracht bij baby’s waarvan wordt verwacht dat zij langdurig een infuus nodig zullen hebben, maar ook baby’s met een zeer laag geboortegewicht of kinderen die ernstige ademhalingsproblemen of bloeddrukproblemen hebben krijgen vaak een CLV. Dit speciale infuus wordt ingebracht via de navel (een navelkatheter) of via een arm of been, en tot in de holle ader vlakbij het hart geschoven.

Voeding via de sonde

De kleinste baby’s kunnen nog niet zelfstandig drinken door de onrijpe zuig-slikreflex in combinatie met een onrijpe ademhaling. Voeding wordt daarom meestal, wanneer je baby geen infuus meer nodig heeft, via een maagsonde gegeven. Een sonde is een slangetje dat via de neus naar de maag wordt ingebracht. Soms wordt sondevoeding via een infuus aangevuld met glucose, eiwitten en/of vetten, of medicatie zoals antibiotica.

Na de geboorte eerst stabiliseren

Vaak mag de vader en/of de partner van de moeder vlak na de geboorte mee naar de afdeling om bij de baby te kunnen zijn, maar dat is niet in alle gevallen zo.

Als een baby erg ziek is, hebben de artsen en verpleegkundigen de tijd nodig om het te stabiliseren en de behandelingsstrategie te bepalen. Als de ouders hierbij zouden zijn, zou het door alle uitleg die zij nodig hebben langer duren.

Wachten duurt dan voor je gevoel uren, maar vaak is het in werkelijkheid gemiddeld anderhalf uur. Als de spanning je echter teveel wordt, wees dan niet te bescheiden en vraag aan een verpleegkundige om contact op te nemen met de afdeling om te vragen hoe het met je kindje gaat.

Na de geboorte naar je baby op de afdeling

Zodra je baby gestabiliseerd is en verzorgd wordt op de NICU, ben je welkom op de afdeling. Voor ouders gelden over het algemeen geen bezoektijden. Ook is de afdeling altijd telefonisch bereikbaar voor vragen en het geven van informatie op de momenten dat je niet bij je baby kunt zijn.

In sommige ziekenhuizen is ‘babywatch’ beschikbaar. Hiermee kan je thuis, vanaf de kraamafdeling of ergens anders, je kind volgen via de computer met internetverbinding. Hiervoor zijn op de NICU camera’s geïnstalleerd boven het bed van de babies, die beelden opnemen die vervolgens beveiligd verstuurd worden via internet.

Hygiëne is belangrijk!

Op de couveuseafdeling gelden strenge hygiëneregels, om infecties te voorkomen. Te vroeg geboren of zieke baby’s zijn hier zeer gevoelig voor en infecties kunnen grote gevolgen voor hen hebben.

In sommige ziekenhuizen kom je via een ‘sluis’ op de afdeling. Voordat je de unit op gaat, zal je gevraagd worden sieraden en horloges af te doen en je handen te wassen en met alcohol te ontsmetten, ook wanneer je de baby niet zult aanraken.

Geluiden op de afdeling

Op de NICU en de High Care is altijd geluid te horen. Er gaan alarmen af, er piept een infuuspomp of er is beademings-/ademhalingsapparatuur dat geluid maakt. Ook liggen er meerdere kinderen op één zaal.

Toch probeert men de prikkels op de afdeling zoveel mogelijk te beperken, omdat vroeggeboren of zieke kinderen hier zeer gevoelig voor zijn. Het licht is daarom vaak gedimd, er hangen doeken over de couveuses of hemeltjes boven de warmtebedjes. Hard praten is niet toegestaan. Je kunt voor prettige geluiden voor je kindje zorgen door zachtjes tegen hem te praten.

Het plekje van je baby persoonlijk maken

Vaak ziet de omgeving van je baby er klinisch uit. Daarom is het leuk om het plekje van je kind een persoonlijk tintje te geven door kaartjes op te hangen, zelf een dekentje mee te nemen of een knuffeltje in het bedje te leggen. Overleg dit wel eerst met de verpleegkundige, want elk ziekenhuis hanteert weer andere hygiëneregels, die erg belangrijk zijn nu je baby zo kwetsbaar is.

In de shop

Babyboek voor Prematuren

Kleine Kanjer! Babyboek voor Prematuren

 34,95

Zorgen voor je baby op de couveuseafdeling

Zorgen voor je baby op de couveuseafdeling

 14,95

Mijlpaalkaarten voor prematuren

Kleine Kanjer! Mijlpaalkaarten voor Prematuren

 17,50