Home > Kennisbank > De NICU > NIDCAP: familie- en ontwikkelingsgerichte zorg

NIDCAP: familie- en ontwikkelingsgerichte zorg

NIDCAP is de afkorting van Newborn Individualized Development Care and Assessment Programme. Het staat voor individuele familie- en ontwikkelingsgerichte zorg voor pasgeborenen. Met andere woorden; het gedrag van het pasgeboren kind wordt geobserveerd en geïnterpreteerd, zodat de zorg zo goed mogelijk op het individuele kind aangepast kan worden.Met andere woorden: hoe denk je dat je baby zich voelt en wat zou hij nodig hebben om zich zo goed mogelijk te kunnen ontwikkelen? Er wordt een individueel zorgplan gemaakt, dat is gericht op de persoonlijke behoeftes van de baby. Familie speelt hierbij een belangrijke rol: de ouders worden gezien als de belangrijkste verzorgers van de baby.Heidelise Als, een Amerikaanse hoogleraar psychologie aan de Harvard University of Boston, is de grondlegger van de NIDCAP-methode. Zij geeft intensieve trainingen over de hele wereld.

Hoe ziet NIDCAP er in de praktijk uit?

In het mooiste geval heeft ieder kind een eigen kamertje op de NICU, waar ouders dag en nacht bij hun kind kunnen zijn. Buidelen (of kangoeroeën) speelt een heel belangrijke rol en wordt dan ook zo veel mogelijk gedaan.Ondanks de privacy is de zorg intensief. Ouders worden goed begeleid door het ziekenhuispersoneel. Helaas beschikken nog niet alle ziekenhuizen over deze mogelijkheden, hoewel er goede ontwikkelingen gaande zijn. Steeds meer ziekenhuizen beschikken inmiddels over zogenaamde ‘moeder en kind centra’ waar moeder en kind samen op een kamer verblijven en kunnen worden verzorgd.

Comfort voor je baby

Niet alleen de observaties, het buidelen en de begeleiding van de ouders spelen een grote rol bij NIDCAP, maar ook het bieden van geborgenheid aan het kind. Dit kan door het kindje in een ‘nestje’ te leggen, gemaakt van zachte, stevige doeken. De handjes bij de mond brengen, een doekje in de couveuse of het (warmte)bedje leggen met moeders geur en het laten horen van je stem zijn tevens belangrijke dingen die je voor je kindje kunt doen.

Betrekken van ouders bij de verzorging

Bij de NIDCAP-methode is de inbreng van ouders misschien wel het belangrijkst. Ouders worden zo nauw mogelijk betrokken bij de verzorging van hun kind(eren).Om alle (be)handelingen voor het kind zo comfortabel mogelijk te maken, worden deze het liefst met z’n tweeën uitgevoerd. Terwijl een van de ouders of een verpleegkundige de handelingen doet, ondersteunt een tweede verzorger de baby. Bijvoorbeeld door zachtjes de handen op het hoofd en het lijfje of de beentjes te leggen.Jullie als ouders zijn de belangrijkste personen in het leven jullie kindje en de meest constante factoren. Maak daar dus optimaal gebruik van en, nog veel belangrijker, probeer te genieten van alle mooie momenten die je met je kindje mag beleven! Het boek Zorgen voor je baby op de couveuseafdeling is een bron van informatie en tips op welke manieren je zelf al tijdens de opname in het ziekenhuis voor je baby kan zorgen.

Waarom NIDCAP?

De belangrijkste doelen van de NIDCAP-methode zijn het verminderen van stress bij het kind, de ontwikkeling stimuleren en de band tussen kind en ouders bevorderen. Bij kinderen die te vroeg geboren worden is de hersenontwikkeling nog niet voltooid. Daarvoor had het kindje de baarmoeder nog nodig. Voor de rijping van de hersenen is een diepe slaap heel belangrijk. Het storen van een kind in de slaap is dus schadelijk voor de ontwikkeling van de hersenen.Bij NIDCAP wordt er rekening gehouden met het ritme van de kinderen. Door goed te observeren kan er vastgesteld worden hoe een baby zich voelt. Is een kind in diepe slaap, of bijvoorbeeld gestresst, dan wordt er gewacht met het uitvoeren van handelingen.Uit onderzoeken is gebleken dat de hersenen van kinderen die volgens deze methode zijn verzorgd, een betere structuur hebben en beter functioneren dan kinderen die niet volgens de de NIDCAP-methode zijn verzorgd. Ook liggen zij vaak minder lang in het ziekenhuis en lopen minder longschade op.Wil je uitgebreide informatie over de NIDCAP methode, lees dan verder (in het Engels) op de site van NIDCAP Federation International.

In de shop

Babyboek voor Prematuren

Kleine Kanjer! Babyboek voor Prematuren

 34,95

Zorgen voor je baby op de couveuseafdeling

Zorgen voor je baby op de couveuseafdeling

 14,95

Mijlpaalkaarten voor prematuren

Kleine Kanjer! Mijlpaalkaarten voor Prematuren

 17,50