Home > Kennisbank > De NICU > Prematuurkleding

Prematuurkleding

Het is fijn om je van tevoren alvast voor te bereiden en te oriënteren op waar je speciale prematuurkleding kunt kopen.

Als je baby te vroeg geboren is, komt het de eerste periode vaak in een couveuse te liggen. Kleding krijgen premature baby’s in het begin dus nog niet aan, omdat het in de couveuse lekker warm is. Ook wordt vaak gewacht met het aantrekken van prematuurkleding omdat het aan- en uitkleden veel energie kost.

Wel wordt een baby vaak nog afgedekt met een dekentje of doekje. Het is leuk om hiervoor een eigen dekentje te gebruiken. Let erop dat deze vooraf gewassen wordt op minimaal 60°C, zonder wasverzachter. Het is ook handig om te kiezen voor (fel) gekleurde spullen, zodat ze niet zoekraken tussen de was van het ziekenhuis.

Eindelijk prematuurkleding aan

Op het moment dat je baby eraan toe is, bijvoorbeeld wanneer het naar een warmtebedje verhuist, krijg je van de verpleging te horen dat je kindje mag aankleden. Je mag dan zelf kleding van huis meenemen. Ook de kleertjes die je gebruikt moeten vooraf gewassen worden volgens de bovenstaande wasvoorschriften, dus op minimaal 60°C, zonder wasverzachter.

Een opname op de NICU is een roller coaster en hoewel het soms eindeloos kan duren voor je baby vooruit gaat, kan het soms ook opeens heel snel gaan. Vaak worden ouders een beetje overvallen door de aankondiging dat hun baby aangekleed mag worden. Het wordt soms heel kort van tevoren aangekondigd en dan moet je opeens op zoek. Daarom is het fijn om je hier van tevoren alvast een beetje op voor te bereiden en je alvast te oriënteren op waar je deze speciale prematuurkleding vandaan kunt halen wanneer het zover is.

Waar vind je geschikte prematuurkleding?

Een paar jaar geleden was het nog een hele zoektocht, maar tegenwoordig komen er gelukkig steeds meer winkels bij waar je terecht kunt voor kleding voor prematuren. Steeds meer grote reguliere winkels verkopen prematuurkleding, maar er zijn ook kleine gespecialiseerde webshops waarmee je persoonlijk contact kunt hebben en advies kunt vragen. Je moet dus eerst de afweging maken wat je het belangrijkst vindt.

Wil je goed advies, bijvoorbeeld omdat je niet weet welke maat je het beste kunt kopen voor jouw baby, en wil je goede kleding die speciaal ontwikkeld is voor prematuren, zelfs al in maat 38, dan kan je daarvoor bijvoorbeeld terecht bij Neomaatje.

Neomaatje

Neomaatje heeft een online shop en een winkel in Apeldoorn en is opgericht door een neonatologieverpleegkundige met jarenlange ervaring op de couveuseafdeling. Vanuit deze ervaring is haar eigen kledinglijn ontstaan. Behalve voor kleding kan je bij Neomaatje ook terecht voor slaapzakjes, couveuselakentjes en fopspeentjes speciaal voor prematuren.

Reguliere winkels

In de reguliere winkels is maat 44 vaak nog steeds de kleinste maat waarin je kleertjes kunt krijgen en sommige merken vallen behoorlijk ruim, waardoor je eigenlijk nog een maat kleiner nodig hebt. Sommige kledingmerken, zoals Noppies, vallen juist klein, wat fijn is als je een kleine baby hebt. Winkelketens die babykleding in kleine maatjes verkopen zijn bijvoorbeeld Zeeman, C&A, H&M en Prenatal.

Meer tips voor prematuurkleding?

In het artikel Waar shop je het beste premature baby kleding voor jouw Kleine Kanjer? vind je nog meer tips en ideeën. Zoek je een leuk kraamkado? Lees dan Wat is een leuk kraamkado voor een prematuur geboren baby?

In de shop

Babyboek voor Prematuren

Kleine Kanjer! Babyboek voor Prematuren

 34,95

Zorgen voor je baby op de couveuseafdeling

Zorgen voor je baby op de couveuseafdeling

 14,95

Mijlpaalkaarten voor prematuren

Kleine Kanjer! Mijlpaalkaarten voor Prematuren

 17,50