Home > Kennisbank > Onderzoek: complicaties voorkomen en behandelen

Onderzoek: complicaties voorkomen en behandelen

Wanneer je baby is opgenomen in het ziekenhuis, wordt er onderzoek gedaan en wordt je baby nauwlettend in de gaten te houden. Zo kunnen complicaties zo vroeg mogelijk opgespoord worden, en kunnen ze worden voorkomen of behandeld.

ALGO-gehoortest

Tijdens de ALGO-gehoortest wordt de gehoorzenuw getest. Aangeboren gehoorverlies komt voor bij 1 op de 1.000 gezonde baby’s, maar bij premature baby’s is dit veel vaker, namelijk ongeveer 2 op de 100. Daarom wordt bij elke baby die langer dan 24 verblijft op de NICU de neonatale gehoorscreening afgenomen.

Bloedonderzoek

Er kunnen verschillende aanleidingen zijn voor een bloedonderzoek. Bijvoorbeeld wanneer artsen vermoeden dat je baby een infectie kan hebben of om het HB-gehalte (hemoglobinewaarde) in het bloed te bepalen. Wanneer de HB-waarde te laag is, is er sprake van bloedarmoede. Er zijn dan te weinig rode bloedcellen aanwezig om zuurstof van de longen naar de rest van het lichaam te kunnen vervoeren. Een bloedtransfusie kan deze rode bloedcellen aanvullen, waardoor een baby zich meestal snel weer beter voelt.

Er zijn verschillende manieren waarop bloed kan worden geprikt bij een baby. Over het algemeen worden de hielprik en de arterielijn het meest gebruikt.

CT-scan

Een CT-scan is een röntgenonderzoek waarmee artsen een dwarsdoorsnede van het lichaam kunnen bekijken. Zo kunnen ze heel precies zien of er afwijkingen zijn in de vorm en de ligging van de bloedvaten en de organen van je baby.

ECG (Electro Cardiogram) onderzoek

Een ECG wordt ook wel een hartfilmpje genoemd. Hierbij wordt de elektrische activiteit van de hartspier onderzocht en kan worden gekeken of er ritmestoornissen of afwijkingen zijn aan het hart. Een ECG kan informatie geven over het hartritme, de werking van het hart en de grootte van het hart.

Echo

Om een goed beeld te krijgen van de hersenen, het hart of de organen in de buik, kan een echo gemaakt worden. Echo’s worden gemaakt door de neonatoloog of door de radioloog. Als er een echo van het hart moet worden gemaakt, wordt dit vaak gedaan door een cardioloog.

EEG (Electro Encephalogram)

Via een EEG kunnen de hersenfuncties van een baby worden onderzocht en kan worden gekeken of er afwijkingen in de hersenen zijn.

Hielprikscreening

De hielprikscreening wordt in Nederland bij alle pasgeborenen gedaan, dus ook wanneer baby’s te vroeg geboren worden. Bij deze screening wordt je baby getest op een aantal zeldzame erfelijke ziektes.

MRI-scan

Door een MRI-scan te maken, kunnen artsen de lichaamsdelen met weke (zachte) delen, zoals het hersenruggenmerk en de zenuwen, spieren, pezen en gewrichtsbanden, het hart en de buikorganen nauwkeurig bekijken. Tijdens een MRI-scan gaat de baby door een tunnel, waarbij gedetailleerde 3D-afbeeldingen worden gemaakt van het lichaam.

Oogonderzoek

Soms kan een oogonderzoek nodig zijn, bijvoorbeeld de ROP-screening. Oogonderzoeken worden gedaan door een gespecialiseerde oogarts, ondersteund door neonatologieverpleegkundigen. Een oogonderzoek kan stressvol zijn voor baby’s en naar voor ouders om te zien. Daarom zijn er ouders die ervoor kiezen om niet bij dit onderzoek te zijn.

Röntgenonderzoek

Met een röntgenfoto kunnen artsen de conditie van de longen, van de organen in de buik en van de botten bekijken. Röntgenfoto’s worden gemaakt door een röntgenlaborant en beoordeeld en besproken met de arts. Meestal kunnen röntgenfoto’s met een mobiel röntgenapparaat worden gemaakt op de afdeling waar je baby ligt.

In de shop

Babyboek voor Prematuren

Kleine Kanjer! Babyboek voor Prematuren

 34,95

Zorgen voor je baby op de couveuseafdeling

Zorgen voor je baby op de couveuseafdeling

 14,95

Mijlpaalkaarten voor prematuren

Kleine Kanjer! Mijlpaalkaarten voor Prematuren

 17,50