Een bloedonderzoek kan om verschillende redenen nodig zijn. Bijvoorbeeld bij verdenking van een infectie of om het HB-gehalte in het bloed te bepalen. Wanneer de HB-waarde te laag is, is er sprake van bloedarmoede. Er zijn dan te weinig rode bloedcellen aanwezig om zuurstof van de longen naar de rest van het lichaam te kunnen vervoeren. Een bloedtransfusie kan deze rode bloedcellen aanvullen, waardoor een baby zich meestal snel weer beter voelt.

Er zijn verschillende manieren waarop bloed kan worden geprikt bij een baby, maar de eerste twee, de hielprik en de arterielijn, worden over het algemeen het meest gebruikt.

Hielprik

De meest eenvoudige en meest voorkomende manier is de hielprik (Niet te verwarren met de standaard hielprikscreening (PKU) die elke pasgeborene in Nederland tussen de vierde en de zevende levensdag krijgt). Met een klein mesje wordt er dan een sneetje in de hiel van een baby gemaakt, waarna het bloed druppelsgewijs wordt opgevangen in een buisje. Om de doorbloeding goed op gang te brengen zodat het bloed beter stroomt en snel kan worden opgevangen, wordt de voet vooraf vaak een beetje warm gemaakt. Dit is prettiger voor de baby, omdat het bloed zo makkelijker stroomt en de prik zo het snelst achter de rug is.

Bloedonderzoek via arterielijn

Als een kind erg ziek is of er vaak bloed moet worden afgenomen voor onderzoek, leggen artsen vaak een arterielijn aan. Dit is een infuus dat in de slagader (arterie) wordt gebracht en die langere tijd kan blijven zitten. Via deze lijn kan de bloeddruk op de monitor worden afgelezen en er kan bloed uit afgenomen worden. Op die manier hoeft een kind niet steeds opnieuw geprikt te worden voor bloedafname.

Venapunctie (veneuze bloedafname voor bloedonderzoek)

Bloed kan ook voor onderzoek worden afgenomen doormiddel van een venapunctie (of venepunctie). Bij deze methode wordt er met behulp van een holle naald een ader (vena) aangeprikt (punctie). Dit is de meest standaard manier van bloedprikken bij volwassenen en kan blauwe plekken veroorzaken. Om hun kwetsbare kleine bloedvaten te sparen, wordt deze methode meestal liever niet toegepast bij baby’s.

In de shop

Babyboek voor Prematuren

Kleine Kanjer! Babyboek voor Prematuren

 34,95

Zorgen voor je baby op de couveuseafdeling

Zorgen voor je baby op de couveuseafdeling

 14,95

Mijlpaalkaarten voor prematuren

Kleine Kanjer! Mijlpaalkaarten voor Prematuren

 17,50