Home > Kennisbank > Onderzoek: complicaties voorkomen en behandelen > CT-scan: zoeken naar afwijkingen in de structuur en ligging van organen

CT-scan: zoeken naar afwijkingen in de structuur en ligging van organen

Een CT-scan (computertomografiescan) is een röntgenonderzoek waarmee het mogelijk is om dwarsdoorsneden van het lichaam te maken. Zo kan een arts heel precies zien en beoordelen of er afwijkingen zijn in de vorm, structuur en ligging van de organen van een kind. Zo kunnen bijvoorbeeld de bloedvaten worden bekeken, maar ook de organen.

Een CT-scan is veel gedetailleerder dan een gewone röntgenfoto of een echo.

Hoe gaat een CT-scan in zijn werk?

Voor een CT-scan wordt gebruikgemaakt van röntgenstralen en een computer. De scanapparatuur bestaat uit een röntgenbuis en meetinstrumenten.

De baby wordt op een speciale onderzoekstafel langzaam door een ringvormig apparaat geschoven. Het apparaat is aan beide kanten open. Door de ronde opening gaat het kind erin, aan de achterkant komt het er weer uit.

In het CT-apparaat bevindt zich een röntgenbuis waarmee de foto’s worden gemaakt. Vanuit die buis worden röntgenstralen door het lichaam gestuurd. Deze stralen worden opgevangen en omgezet in elektrische signalen die worden verwerkt door een computer. Op die manier worden er beelddoorsneden van het lichaam gemaakt. Die worden vervolgens beoordeeld door de kinderarts.

CT-scan van het hoofd

Als er een CT-scan van het hoofd wordt gemaakt, komt de baby met zijn hoofd op een steun te liggen, soms met een zachte band om het hoofd.

Het onderzoek is niet pijnlijk

Een onderzoek met behulp van een CT-scan is niet pijnlijk, behalve wanneer er een infuus moet worden aangelegd om contrastvloeistof toe te dienen.

Heel stil liggen

In sommige gevallen krijgt een kind extra voeding of een licht slaapmedicijn toegediend, zodat het rustig in dezelfde houding blijft. Want om een CT-scan te kunnen maken moet een baby heel stil blijven liggen.

In de shop

Babyboek voor Prematuren

Kleine Kanjer! Babyboek voor Prematuren

 34,95

Zorgen voor je baby op de couveuseafdeling

Zorgen voor je baby op de couveuseafdeling

 14,95

Mijlpaalkaarten voor prematuren

Kleine Kanjer! Mijlpaalkaarten voor Prematuren

 17,50