Wanneer je te vroeg dreigt te bevallen zal er onderzoek met een CTG (cardiotocogram) worden gedaan om harde buiken en/of weeënactiviteit te meten. Met een cardiotocograaf wordt de hartslag van je baby geregistreerd en wordt zijn conditie in de gaten gehouden. Artsen kunnen aan de hand van deze registratie beoordelen of en hoe je kind op de weeën reageert en of zijn hartslag niet verhoogd raakt, wat erop zou kunnen wijzen dat je baby het moeilijk heeft of bijvoorbeeld een infectie aan het ontwikkelen is. Ook wanneer je baby niet goed groeit, als je je baby minder voelt bewegen of wanneer er zich andere complicaties voordoen tijdens je zwangerschap zullen jij en je baby via een CTG scherp in de gaten worden gehouden.CTG-onderzoekHoe verloopt het onderzoek?

Bij een CTG moet de buik vrijgemaakt worden. Het is daarom fijn om, als je de mogelijkheid hebt om je voor te bereiden, makkelijke kleding te dragen.

Om te beginnen wordt je buik ingesmeerd met een gel. Met verstelbare elastieke banden worden twee of meer doptones op je buik bevestigd. Deze doptones koppelen de meting terug aan de cardiotocograaf. Eén is voor de registratie van de harttonen van je baby, de andere voor de registratie van eventuele harde buiken en/of weeën. Op de monitor is deze registratie direct terug te lezen, terwijl uit het apparaat tegelijkertijd een papier komt waarop de metingen in een grafiek (cardiotocogram) worden uitgeprint.

Normaal gesproken duurt een CTG-onderzoek minimaal 20 minuten. Soms duurt het langer, bijvoorbeeld als je kindje erg beweeglijk is en de hartslag daardoor niet kan worden geregistreerd, of wanneer deze afwijkend is. Bij een bevalling met complicaties zullen de doptones vaak gedurende de hele bevalling blijven zitten.

In de shop

Babyboek voor Prematuren

Kleine Kanjer! Babyboek voor Prematuren

 34,95

Zorgen voor je baby op de couveuseafdeling

Zorgen voor je baby op de couveuseafdeling

 14,95

Mijlpaalkaarten voor prematuren

Kleine Kanjer! Mijlpaalkaarten voor Prematuren

 17,50